Deel dit artikel
-

Grootste Chinese e-tailer naar beurs

China’s grootste e-retailer JD.com gaat naar de beurs in de Verenigde Staten. De noodzakelijke papieren daarvoor werden vrijdag ingediend bij de beurstoezichthouder. Het bedrijf is er eerder bij dan zijn grootste rivaal Alibaba.

JD.Com, dat 1,5 miljard dollar hoopt op te halen, is in 2004 opgericht door Richard Qiangdong Liu en levert rechtstreeks aan klanten. Vijftig procent van het aanbod levert het bedrijf uit eigen voorraden, de andere helft komt van partners. In die zin lijkt JD.Com meer op Amazon dan op Alibaba, dat alleen maar een platform biedt voor e-tailers.

Als JD.Com een Amerikaanse e-tailer was geweest, had het bedrijf direct onder Walmart.com geëindigd, met een omzet van acht miljard dollar. Oftewel: een vierde plaats in de Internet Retailer Top 500. Winst maakt het bedrijf ook sinds vorig jaar, maar in 2012 noteerde men nog een verlies. De onderneming heeft veertigduizend mensen in dienst, waarvan 18.005 voor de bezorging. Er zijn plannen om ook in andere Aziatische landen te starten, maar Europa staat niet in de planning.

JD.Com en Alibaba profiteren allebei van de snel stijgende onlineverkopen in China. De markt groeide 42 procent naar 215 miljard dollar in 2013.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond