Deel dit artikel
-

Grootste Nederlandse rechtspersonen moeten jaarrekening digitaal indienen

Alle bedrijven met een rechtspersoonlijkheid gaan digitaal hun jaarrekening straks via Standard Business Reporting (SBR) deponeren. Na kleine en middelgrote ondernemingen wil het kabinet nu ook de 2500 grootste Nederlandse rechtspersonen verplichten hun jaarrekening zo aan te bieden.

Deze eenduidigheid brengt gemak voor ondernemers, verbetert de kwaliteit van de rapportages, vermindert fouten, leidt tot meer transparantie én zorgt ook nog voor een besparing op administratieve lasten voor het bedrijfsleven van jaarlijks 8,4 miljoen euro.

SBR is de nationale standaard voor de digitale uitwisseling van alle bedrijfsmatige rapportages, zoals jaarrekeningen, vastgoedtaxaties en belastingaangiftes.

Bedrijven in bedrijfsklasse micro en klein deponeren al sinds boekjaar 2016 verplicht via SBR, de bedrijfsklasse middelgroot doet dit vanaf boekjaar 2017. De laatste bedrijfsklasse, grote rechtspersonen, zal naar verwachting vanaf boekjaar 2023 de jaarrekening via SBR deponeren. In de groep ‘groot’ vallen straks ongeveer 2.500 bedrijven met een activawaarde van meer dan €20 miljoen of een netto-omzet van meer dan €40 miljoen of die meer dan 250 werknemers hebben.

Over heel 2021 zijn er ruim 835.000 deponeringen via SBR geweest. Via Europese wetgeving zijn beursgenoteerde bedrijven (Effecten Uitgevende Instellingen) verplicht om elektronisch te deponeren via de AFM met ingang vanaf boekjaar 2021.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond