Deel dit artikel
-

Grootste raadspartij tegen komst datacenter Meta

Leefbaar Zeewolde keert zich tegen de komst van het grote Meta-datacenter in Zeewolde. Er zouden te veel onzekerheden kleven aan het project, zo zegt fractievoorzitter Ben Sonneveld in het tv-programma Over Flevoland Gesproken van Omroep Flevoland.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, wil de komende jaren een enorm datacenter neerzetten op industrieterrein Trekkersveld. Het bedrijf heeft slechts drie van deze datacenters in Europa.

Leefbaar Zeewolde is na de ChristenUnie de tweede collegepartij die het datacenter afwijst. De gemeenteraad stemt donderdagavond over een wijziging in het bestemmingsplan, die de komst van het datacenter mogelijk moet maken. Een nipte meerderheid lijkt nu nog achter het plan te staan.

Leefbaar Zeewolde vreest dat de gemeente vol komt te staan met windmolens om groene stroom op te wekken voor het datacenters.

Wanneer de gemeenteraad van Zeewolde vóór de plannen stemt, dan is de komst niet definitief. Een deel van de grond is namelijk in handen van het Rijksvastgoedbedrijf, en het is onzeker of de organisatie van plan is de overheidsgrond te verkopen.

De ChristenUnie in de Tweede Kamer wil voorlopig geen nieuwe datacenters zoals in Zeewolde. De partij stelt in een motie voor even geen overheidsgrond van het Rijksvastgoedbedrijf te verkopen voor datacenters. Daarover wordt morgen gestemd.

Volgens Pieter Grinwis (CU) ‘slurpen’ datacenters energie. De impact van deze datacenters is volgens hem immens, lokaal qua ruimtegebruik, en regionaal en landelijk qua stroomgebruik. Tegenover het hoge energieverbruik staan nauwelijks arbeidsplaatsen, zegt het CU-Kamerlid.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond