Deel dit artikel
-

Meta (Facebook) vestigt datacenter in Zeewolde

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, bouwt het nieuwe hyperscale datacenter in Zeewolde. Het bedrijf en de gemeente hebben dat woensdagochtend bekendgemaakt.

De gemeente is al sinds 2019 in gesprek over de komst van het datacenter op bedrijventerrein Trekkersveld. De gemeenteraad moet op 16 december een besluit nemen over de plannen, en kan de opdrachtgever daarom niet langer geheim houden.

De Amerikaanse datagigant heeft al de helft van de benodigde grond al in zijn bezit, meldde De Stentor al in april. Meta heeft 80 hectare grond aangekocht voor ongeveer veertig miljoen euro. De andere helft volgt later.

Waarvoor het datacenter gebruikt zal worden is niet bekend gemaakt. Tineke Meijerman, woordvoerder bij de Beneluxtak van Facebook, zegt dat de grond is gekocht voor geval dat het voor de bedrijfsvoering nodig is om de infrastructuur uit te breiden. Op dit moment ligt de focus op het voldoen aan de vergunnings- en goedkeuringsprocessen.

In het nieuwe Datapark worden vijf datahallen gebouwd met daaromheen de ondersteunende faciliteiten zoals onder andere administratie, logistiek, service, waterzuivering en een elektriciteitsonderstation.

Een groot deel van de buitenruimte van het datapark wordt ingericht met veel groen en waterpartijen, met het oog voor het behoud van het polderlandschap en de natuur.

In de plannen staat opgenomen dat het datacenter 1380GWh uur aan energie gaat gebruiken. Dat is vergelijkbaar met twee keer het totale energiegebruik (inclusief aardgas, transportbrandstof etc) van gemeente Zeewolde (gegevens 2015). Het datacenter wordt aangesloten op het hoogspanningsnet. Afhankelijk van de energieleverancier neemt het datacenter een mix van overal in Europa opgewekte stroom af.

Het datacenter zorgt voor toekomstbestendige directe en indirecte werkgelegenheid, kansen op gebied van duurzaamheid (restwarmte), aantrekkingskracht voor andere type bedrijven, maatschappelijke betrokkenheid (community programma) en ook niet onbelangrijk een gegarandeerde substantiële OZB opbrengst, zo zegt de gemeente.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

4 Reacties

bert

Dit was begin van het jaar ook al bekend. Volgens mij is er hier zelfs over geschreven. Knap dat ze die 50 windmolens van 300m nog steeds uit het verhaal weten te houden. Die doos is tot daar aan toe, maar 50 Eiffeltorens over 50km2 is andere koek.
Bizar dat gemeentes in Nederland hier zelfstandig mee aan de slag kunnen, en ook heel raar dat Zeewolde ooit bij aanleg Flevopolder zo veel grond heeft gekregen. Kleine prutsgemeente die flink groter is dan Amsterdam met 23000 inwoners ipv 870000. Dat betekent gewoon dat een handvol amateurwethouders mogen dealen met een bedrijf dat 100x zo groot is als het BBP van dat gat.

Dennis

Helemaal eens Bert, het is bizar dat ze dit toestaan. Het levert onze economie echt 0,0 op en zorgt voor enorm veel overlast in energievoorziening, landschap en overtollige warmte (die voor het overgrote deel helemaal niet als restwarmte op andere plaatsen wordt gebruikt). De ambtenaartjes zijn waarschijnlijk weer goed in de watten gelegd in Silicon Valley en denken nu er helemaal bij te horen en tech bedrijven lachen zich weer eens rot…

Bouw die blokkendozen lekker vooral in landen met veel overschot aan land. Ze willen hier allemaal zitten vanwege de goede verbinden, laat ze daar dan de hoofdprijs voor betalen, dan hebben de economie en de inwoners er ook nog wat aan.

Max

Een waterzuivering? Het is een tech bedrijf.. of is er iets mis met ons kraanwater?

Sipke Veenstra - Onszeewolde.nl

Elke stem voor het datacenter is een stem tegen het MKB bedrijf en tegen een groen Zeewolde!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond