Deel dit artikel
-

Elsevier en Kluwer staan achter omstreden piratenwet

Elsevier en Kluwer zijn samen met onder meer Pfizer, Estée Lauder en L’Oreal voorstander van de omstreden Amerikaanse piratenwet SOPA. Het debat daarover wordt in januari verwacht.

Elsevier en Wolters Kluwer Health, beide uitgevers van wetenschappelijke artikelen, hebben bij de Amerikaanse regering aangedrongen op invoering van de omstreden Stop Online Piracy Act (SOPA). SOPA geeft justitie en exploitanten van auteursrechten het recht om via zogenoemde DNS-blokkades complete domeinen af te sluiten als het vermoeden bestaat dat zonder toestemming auteursrechtelijk beschermd materiaal wordt verspreid. Ook betaaldiensten kunnen worden geblokkeerd als zij dergelijke verspreiders faciliteren. Een rechter hoeft daar niet meer aan te pas te komen.

Hoewel de wet alleen betrekking heeft op Amerikaans grondgebied, is de verontwaardiging daarbuiten groot. De Nederlandse Europarlementariër Marietje Schaake (D66) heeft al een protestbrief aan de Amerikaanse Congres gericht.

Ook onder internetbedrijven is er veel weerstand tegen de wet: Twitter, Kaspersky, Mozilla, Wikipedia en Google hebben luid geprotesteerd. Voor sommige toepassingen heeft de wet vermoedelijk vergaande gevolgen. Zo wordt een ban gevreesd van het programma Tor, dat sites anoniem via proxy servers benadert. De site Scridb, waar gebruikers documenten kunnen plaatsen, trok deze week aan de bel.

Maar veel interessanter zijn de voorstanders (Pdf). Daaronder uiteraard de gebruikelijke muziekuitgevers, filmstudio’s, platenmaatschappijen en uitgeverijen, maar ook Pfizer, Estée Lauder, Revlon en L’Oreal. Deze bedrijven willen de wet te gebruiken om de verkoop van counterfeit producten op sites tegen te gaan.

Deel dit bericht

2 Reacties

Linda

Sta op mensen en boycot deze bedrijven…zeg uw abonnementen op, koop geen Lóreal meer etc. etc.

Die verdrag gaat veel te ver en daar zal iedereen wat van voelen als het doorgaat….boycot deze bedrijven en laat je mening spreken!

Revanche

Dit is gewoon intimidatie, Elk “normaal” mens weet dat dit in de praktijk alleen zou leiden tot verzet, en in deze tijd is dat wel het laatste wat de politici ook in the unaait me steeds of Amerika, want ondanks hun tijdelijke voorspoed hebben ze nog steeds behoefte aan solidariteit uit Europa want eigenlijk zijn ze nog verder dan Griekenland! 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond