Deel dit artikel
-

Grote VC’s: honderden miljoenen voor Google Glass

Hij ligt nog niet eens in de winkel, er bestaan nog geen apps voor en van een ecosysteem is al helemaal geen sprake. Toch slaan drie grote venture capitalists de handen ineen om samen veel geld te investeren in van alles rondom Google Glass.

Google Ventures, Kleiner Perkins Caufield & Byers en Andreessen Horowitz vormen een syndicaat om samen te investeren in de appeconomie die gaat ontstaan rondom Google Glass. Want dat die er gaat komen, staat vast voor deze vooraanstaande geldschieters.

Van een apart investeringsfonds is geen sprake en ook over de omvang van de beoogde investeringen zeggen de partijen niets. Een ruwe rekensom leert echter dat het beschikbare investeringskapitaal makkelijk tussen de 250 en 500 miljoen dollar kan liggen. In eerste instantie zal er overwegend met seed capital worden verstrekt, maar wanneer de echte groeidiamantjes zich laten zien, komt het grote geld op tafel.

Marc Andreessen laat er geen gras over groeien als hij stelt dat hij van Glass een nog grotere revolutie verwacht dan iets als de iPhone of YouTube. De internetbril en vergelijkbare systemen in de periferie daarvan kunnen dezelfde impact hebben als toen de web browser twintig jaar geleden gemeengoed begon te worden. Een nieuwe manier voor bedrijven en consumenten om data tot zich te nemen en te produceren.

Andreessen Horowitz heeft een kleine drie miljard dollar om te investeren. Op zijn minst een klein deel daarvan zal worden gereserveerd voor producten en platformen rondom Glass. Hoe groot zo’n budget is, is te zien bij Kleiner Perkins Caufield & Byers. Een jaar nadat de iPhone was uitgekomen, richtten het een apart fonds op om te investeren in mobiele iOS-apps. In eerste instantie reserveerde KPCB honderd miljoen dollar, maar dat bedrag werd verdubbeld. Google Ventures op zijn beurt heeft jaarlijks zeker driehonderd miljoen dollar beschikbaar om te investeren in ideeën en producten van anderen. Een deel daarvan gaat ongetwijfeld naar zusje Glass.

Het syndicaat Glass Collective heeft zo al snel een paar honderd miljoen dollar klaar liggen om te investeren in een product dat nog niet bestaat, maar waar de sexindustrie nu al van likkebaardt.

In de komende weken begint Google de uitlevering van de eerste Google Glasses aan softwareontwikkelaars. Het ligt voor de hand, dat er eind volgende maand veel aandacht voor deze nieuwe interface op mobiel internet en big data is op ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Daar werd Glass een jaar geleden geïntroduceerd.

*) Zie ook: ‘Het hoog(s)tepunt van Google I/O: skydiven met Glass‘ (Emerce.nl, 2 juli 2012)

Een uitgebreide demo van Glass door Google-oprichter Sergey Brin:

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond