Deel dit artikel
-

‘Ethiek gaat een grote rol spelen bij datagebruik in 2019’

In 2019 gaan we meer concrete toepassingen van ‘mixed realities’ zien en organisaties beginnen serieus na te denken over de ethiek rondom datagebruik. Dat stelt directeur Gert Franke van bureau CLEVER°FRANKE.
Nog even kort: wie is CLEVER°FRANKE en wat doen jullie?
CLEVER°FRANKE is een bureau gespecialiseerd in datavisualisatie. Wij willen mensen in staat stellen de wereld op een andere manier te bestuderen waardoor nieuwe perspectieven ontstaan.
Waarom is dat belangrijk, en voor wie?
Er zijn veel zichtbare en onzichtbare systemen die de kwaliteit van ons leven beïnvloeden. Met onze oplossingen willen deze systemen inzichtelijk maken en mensen, waar mogelijk, invloed geven. Dat doen wij voor een breed scala aan opdrachtgevers in verschillende industrieën. Zij hebben gemeen dat ze 1) te maken hebben met een grote mate van complexiteit waar zij 2) beter grip op willen hebben. Zo geven wij artiesten bijvoorbeeld beter inzicht in hoe er wereldwijd naar hen wordt geluisterd, visualiseren wij voor steden hoe verkeer door de stad rijd en tonen we hoe patiënten bepaalde behandelingen ervaren.
Wat heeft 2018 jullie gebracht?
Naast veel uitdagende en interessante projecten hebben ons vooral intern beter georganiseerd zodat we ons aankomend jaar beter naar buiten kunnen presenteren. Zo hebben we flink geïnvesteerd op onze interne feedbackmechanismes en de persoonlijke ontwikkeling van al onze collega’s. Dit heeft er voor gezorgd dat we fijner en efficiënter samenwerken.
Welke drie trends voorzie je voor 2019 op het gebied van data, technologie en visualisaties?
  • Ethiek gaat een grotere rol spelen bij het gebruik van data. De vraag ‘Wat kan?’ zal langzaam verschuiven naar ‘Wat is wenselijk voor zowel ons als organisatie als voor onze eindgebruiker?’. En ook: ‘Moeten we ook alles doen wat kan?’. Dit zal voortkomen uit het publieke debat dat  aankomende jaar meer gevoerd zal worden. Dat leidt tot een groter bewustzijn op dit vlak bij het algemeen publiek.
  • Op gebied van technologie gaan de ‘mixed realities’ met behulp van AR en conversational UI een grotere rol spelen. Wat interessant is, is dat we de pakweg drie jaar het potentieel hebben ontdekt van deze nieuwe technologie Ik verwacht dat we aankomende jaar langzaam gaan ontdekken wat daadwerkelijk zinvolle usecases zijn. En we verwachten een revival van Second Life.
  • Op het gebied van visualisatie verwacht ik vooral dat dit een minder groot onderdeel zal worden in communicatie-uitingen. AI en ML bieden ons de mogelijkheid om mensen direct conclusies te tonen van bepaalde vragen die zij hebben. Daardoor is een goede visualisatie van minder belang.
Wat heb je in jezelf ontdekt?
Dat ik me wezenlijk anders moet opstellen als ‘leider’ nu onze organisatie meer dan dertig man telt. Ik moet meer overdragen aan anderen en nog meer overleggen om bepaalde veranderingen in de organisatie te laten landen. Dat zorgt ervoor dat ik mijzelf ook weer verder moet ontwikkelen. Dat maakt het boeiend. Daarbij gaat het niet meer over wat ik weet en welke ervaring ik heb maar over hoe ik mij opstel in de organisatie waardoor ik ervoor kan zorgen dat we met elkaar volgende stappen zetten.
Foto: Ben Heine (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond