Deel dit artikel
-

Handelsakkoord UK en EU goed nieuws voor webwinkels

Voor webwinkeliers zal er opluchting zijn dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk na lang onderhandelen eindelijk een akkoord hebben gesloten over de toekomstige handelsrelatie en een no deal is afgewend.

Het Verenigd Koninkrijk is Europa’s grootste markt voor e-commerce die groeikansen biedt voor webwinkels die zich (mede) op de Britse markt richten. 93 procent van de Britten winkelt online en ze geven gemiddeld 900 euro per persoon per jaar uit.

De administratieve lasten nemen wel toe. Sendcloud, het verzendplatform dat ook in het VK actief is, wees enkele weken geleden al op mogelijke veranderingen: zo is vanaf 1 januari een EORI-nummer nodig om producten te verplaatsen tussen het VK en de EU.

Bedrijven die producten leveren aan consumenten zullen in het VK belasting moeten afdragen aan de Britse Belastingdienst, de HMRC (Her Majesty’s Revenue and Customs).

Ook gelden mogelijk strengere douanevoorschriften voor pakketten die het VK en de EU binnenkomen en verlaten.

Verder is het mogelijk dat sommige Britse producten worden beperkt of verboden. Voor producten die worden in- en uitgevoerd worden geen tarieven gerekend.

Ook voor wie levert aan marktplaatsen verandert er veel. Sommige platforms zoals Amazon werken met zogeheten ‘crossborderleveringen’. Per 1 januari 2021 kunnen marktplaatsen geen crossborderleveringen meer verzorgen in het VK voor de Europese en Britse klanten. Verzendingen móeten door de douane. Leveranciers moeten dus zelf zorgen voor de invoer van hun producten in het VK.

Brancheverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW zijn blij dat er na lang onderhandelen eindelijk een handelsakkoord is. ‘Met deze overeenkomst is in ieder geval een deel van de uittredingsproblematiek ondervangen. Maar desondanks zullen de gevolgen van de Brexit vanaf januari direct voelbaar zijn voor ondernemers.’

MKB-Nederland en VNO-NCW gebruiken de komende dagen om de precieze effecten van het akkoord te bestuderen en staan via de EU-VK Taskforce in nauw contact met hun leden om de situatie te bespreken.

Over veel zaken is nog onduidelijkheid. Er worden vooralsnog geen roamingtarieven voor mobiele bellers uit Europa geïntroduceerd, ook al is het VK niet langer gehouden aan de Europese afspraken hierover, maar Vodafone gaat wel extra kosten in rekening brengen voor grote (Britse) datagebruikers die in Europa verblijven. BT/EE, O2 en Three laten roaming ongemoeid en Nederlandse aanbieders laten gebruikers in de VK voorlopig gewoon tegen thuistarief mobiel internetten en bellen.

Het vestigen van dochterondernemingen in het VK wordt mogelijk ingewikkelder als daar ook Nederlanders moeten werken. Vanaf 1 januari zijn voor het Verenigd Koninkrijk alle EU-inwoners ‘derde landen’- onderdanen. Zij hebben dus een werkvisum nodig.

Formeel moet het Brexit akkoord nog wel worden goedgekeurd. Vrijdag is er in Brussel een bijeenkomst van de ambassadeurs. Het Britse parlemen stemt op 30 december, dus komende woensdag.

Meer lezen

Samenvatting EU van het handelsakkoord

Nieuwe regels: webwinkels

Britse overheid legt meer uit over de veranderingen voor e-commerce

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond