Deel dit artikel
-

Brexit chaos dreigt voor e-commerce

De onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn wederom in een impasse beland. Vrijdagavond lasten EU-onderhandelaar Barnier en zijn Britse tegenpool een pauze in, waarna zondag weer verder werd onderhandeld. De voorwaarden voor een handelsakkoord waren ‘niet vervuld’. Wat betekent een eventuele No Deal voor e-commerce?

De huidige overgangsperiode geldt tot en met 31 december 2020. In die periode blijft de manier van online aankopen in een Britse webshop hetzelfde.

Als er op 1 januari 2021 geen nieuw handelsakkoord is, veranderen de regels. Bestellen in een Britse webshop wordt dan hetzelfde als wanneer men iets bestelt buiten de EU, zoals in de Verenigde Staten of China. In dat geval moeten consumenten in Nederland btw afdragen bij producten die 22 euro of meer kosten. Ook moeten consumenten invoerrechten betalen als de aankoopwaarde hoger is dan 150 euro.

Voor Nederlandse consumenten heeft een no deal vermoedelijk niet zoveel impact. Een groot aantal jaren geleden was het nog aantrekkelijk om boeken bij de Britse Amazon te bestellen, nu is ongeveer alles via andere kanalen te verkrijgen.

Ingewikkelder wordt het voor Nederlandse e-commerce bedrijven die ook in het VK diensten of producten verkopen.

Thuiswinkel.org raadde haar leden al eerder aan om uit te gaan van het ergste en zich voor te bereiden op een toekomst waarin het Verenigd Koninkrijk niet meer in de douane-unie zit. In dat laatste geval wordt zakendoen met het VK vergelijkbaar met zakendoen in Australië, een ‘derde land’.

Uit onderzoek van MKB-Nederland en VNO-NCW blijkt dat een derde van de respondenten aangeeft te wachten met het treffen van voorbereidingen tot er een akkoord is bereikt. De organisaties roepen ondernemers op om in gesprek te gaan met toeleveranciers en afnemers en te zorgen voor een douanenummer. Ook kunnen ondernemers de Brexit Impact Scan doen en hulpbijbrexit.nl raadplegen.

Uit de enquête blijkt verder dat slechts 5 procent denkt dat de EU en het VK tot een brede deal zullen komen. 23 procent verwacht een beperkt akkoord en 26 procent denkt dat er helemaal geen akkoord zal komen.

De wachttijden bij de grens kunnen bijvoorbeeld langer worden. Het kan dus zomaar zijn, waarschuwde Thuiswinkel.org, dat je je producten niet meer binnen 24 uur kunt leveren.

Ook de producteisen kunnen veranderen na de Brexit. Zo kan het zijn dat de algemene en de specifieke EU-producteisen, zoals CE-marketing, niet meer gelden in het Verenigd Koninkrijk na de Brexit.

Betalingen van en naar het VK verlopen mogelijk trager en tegen hogere tarieven, omdat veel Europese regels niet meer geldig zijn voor deze betalingen.

Webwinkels kunnen voor de afwikkeling van betalingen ook geen gebruik meer maken van een betaalinstelling die alleen een Britse vergunning heeft.

Handelskosten voor het exporteren en importeren van producten naar het VK zullen stijgen door importtarieven, grenscontroles en douaneprocedures.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond