Deel dit artikel
-

Hands on: DJI Osmo Mobile smartphone stabilisatie

Ons huis gaat in de verkoop. Dus is de makelaar langs geweest en natuurlijk ook de fotograaf. Die laatste maakte met een DJI Osmo Gimbal camera hele mooie ‘smooth’ afspelende filmbeelden van ons huis. Dat was interessant! Dus toen DJI met een goedkopere Osmo uitvoering op de markt kwam, de Osmo Mobile waarbij je je eigen smartphone gebruikt als filmcamera, moesten we dat natuurlijk gelijk testen!

Een gimbal is een (in dit geval ) drie-assige steun die met behulp van kleine motortjes (servo’s) contrabewegingen maakt om een object, in dit geval je smartphone camera, te stabiliseren. De voorloper ervan vind je op oude zeeschepen van vroeger waar het kompas in een ‘kom’ gemonteerd hing ter compensatie van de schommelingen van het schip.

Kun je met je eigen smartphone en een ‘gimbal’ statief mooiere films maken, met minder schokkende bewegingen?

Van start
Net zoals zoveel devices tegenwoordig begint het met het downloaden, installeren en starten van een app met bijbehorend account (iOS- en Android-only). Vervolgens dien je je smartphone (enigszins) in het midden van de houder uit te lijnen en vast te draaien. Daarna is het een kwestie van de hardware aanzetten en… PLOEP: device found! Zo ook bij deze DJO Osmo mobile. Je ziet gelijk de servomotortjes in werking treden en je camera uitlijnen en stabiliseren.

Werkt het?
Nou en of. Bekijk maar eens de samengestelde film hieronder. Gemaakt vanaf een boot, varend over de Maasvlakte 2. Boven is gefilmd met een iPhone SE op de DJI Osmo. Onder is met diezelfde iPhone SE gefilmd, maar dan vanuit de hand.

Design en bouwkwaliteit?
DJI staat bekend om hoogwaardige kwaliteit. De DJI Osmo Mobile blijkt ook niet teleur te stellen. De greep die je vast hebt voelt degelijk aan en ligt goed gevormd in je hand, afgewerkt met een fijn rubberachtig materiaal voor de juiste grip. De overall afwerking van het materiaal is erg goed: geen scherpe plastic randjes of wiebelende knopjes.

De DJI Go app
Voor het maken van film of foto ben je afhankelijk van de app DJI Go. Dit is de app van DJI waarmee je verschillende DJI-devices kan bedienen (dus bijvoorbeeld ook de DJI-drones). De app communiceert samen met de hardware en zorgt voor het kunnen filmen en fotograferen met stabilisatie. Heel veel opties biedt het niet, maar het doet wat het moet doen: je kan kiezen uit de verschillende modi voor film (Normal, Slow motion, Timelapse of Motion timelapse) of foto (Single, Pano of Long Exposure). Verder kun je uiteraard aanpassingen maken in resolutie, white balance en dergelijke.

Vreemd is wel dat alle media eerst en alleen in de mediabibliotheek van deze app blijft opgeslagen. Wil je een foto of film opslaan naar je iOS foto map, dan moet je dat apart per item aangeven. Op zich geen probleem, maar je komt alleen in die mediabibliotheek als de app verbonden is met de hardware. Ik zou verwachten dat als ik eenmaal beeld heb geschoten, ik de DJI Osmo Mobile kan wegleggen en ik op m’n gemak vanaf alleen m’n smartphone de beste films en foto’s kan selecteren.

Voor als je de app in selfie (Vlog) mode gebruikt is het handig dat hij kan blijven focussen op je gezicht. En ondertussen de achtergond mooi stabiel in beeld houdt:

Je kan hierboven zien hoe stabiel de horizon op een lijn blijft,  terwijl ik zelf een rondje draai en ik de camera echt niet continue op dezelfde hoogte houd.

Nadelen?
Er zit een stand-by modus op (instelbaar) die na x minuten in werking treed. Prima natuurlijk, echter heb ik het nu al een aantal keer gehad dat ik denk: “Wow *dat* wil ik vastleggen”. Dan pak je het apparaat en wil je gelijk filmen echter op de één of andere manier komt hij niet altijd gelijk uit sleep modus. Misschien doe ik iets fout, of in de verkeerde volgorde, daar ben ik nog niet helemaal uit. Ik vermoed echter dat dit een verbeterpuntje is in de software.

Ook ondersteunt de app nog niet het filmen in 4K, wat (bijvoorbeeld) de iPhone zelf wel kan. De verwachting is echter dat dit in een toekomstige upgrade van de DJI Go-app alsnog mogelijk wordt.

Conclusie
De kwaliteit van je foto of film hangt of staat uiteraard met de kwaliteit van de camera in je smartphone. Die beoordeling laat ik in deze review dan ook buiten beschouwing. Het apparaat doet wel exact dat waarvoor je hem zou kopen ( 339 euro): beeldstabilisatie. En verdraait goed ook!

Deel dit bericht

2 Reacties

Hans

Mijn Iphone past mooi in de Odmo Mobile. Hij lijnt ook goed uit, maar toch komt hij niet helemaal horizontaal in de standaard. Heb het svhuifje al op uiterste stans staan. Heeft iemand tips??

Eddy De Coninck

Hallo Hans,
Dit had ik onlangs ook.
Opnieuw fysiek uitbalanceren hielp niet echt dus maar gefilmd met de “scheve” weergave.
Later op de dag via de app settings-gimbal-calibration de gimbal zijn horizon laten vinden. En dat werkte bij mij, ook na het uitschakelen van de app.
Misschien is dit ook voor jou een oplossing?
Succes

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond