Deel dit artikel
-

Hands-on: Galaxy S7 Edge

Smartphonefabrikanten hebben het moeilijk. De markt kent meer concurrenten dan ooit en er zijn weinig innovaties meer die consumenten echt kunnen overtuigen. De nieuwe Galaxy S7 (Edge) kent net weer wat meer toeters en bellen dan zijn voorganger, maar de S6 heeft zeker nog niet afgedaan.

Samsung heeft nog altijd haast. Haast om rivaal Apple en opkomende Chinese fabrikant als Huawei te verslaan. Iets minder dan een jaar geleden verschenen de Galaxy S6 en S6 Edge, en tussentijds kwamen ook nog snellere modellen uit. En nu ligt alweer de opvolger in de winkel.

Dat die niet wezenlijk verschilt van zijn voorganger, afgezien van het hogere versienummer, zal niet verbazen. Geen fabrikant krijgt het voor elkaar om binnen een jaar een heel nieuw concept te lanceren.

Vandaar dat de Galaxy S7 Edge – die de Gear-redactie mocht testen – nagenoeg een kopie is van de S6 Edge. Beide toestellen zijn gemaakt van aluminium en glas, en de Edge kent weer hetzelfde scherm met de gebogen randen. Een scherm waarvan het nut ons eerlijk nog altijd ontgaat, maar dat bij gebruikers wel degelijk in de smaak lijkt te vallen.

Uiterlijk vallen meteen twee verschillen op. De nieuwe Edge is iets langer dan de S6. Daarnaast is het scherm aan de achterkant mooier afgewerkt, met een lichte ronding. De S6 voelde aan de randen scherp aan. En omdat ook de camera niet langer uitsteekt, ligt het toestel veel prettiger in de hand.

Het nieuwe toestel kent ook enkele nieuwigheden. Zo staat het heldere oledscherm ‘altijd aan’, om datum, tijd en accuduur te tonen, al dan niet met gedimd licht. ‘Altijd aan’ is misschien niet de juiste benaming, want het toestel is nog altijd echt uit te zetten, en dan zie je uiteraard niets meer.

Voor extra energieverbruik hoeft in dit verband niet gevreesd te worden. De batterij geeft met 3.600 mAh bijna 40 procent meer energie, waardoor zelfs na een volle dag er nog capaciteit overblijft. Waarmee het belangrijkste pluspunt van de S7 Edge te pakken hebben.

Gek genoeg doet Samsung met de camera een kleine stap terug. Deze heeft nu een sensor van 12 megapixel, maar door een lager diafragma van f/1.7 is de camera in staat om meer licht op te vangen, vooral in schemersituaties. Het verschil met de S6 is ook via het scherm al te zien. Ook de snelle autofocus valt op. Daar staat tegenover dat foto’s onder het licht van gloeilampen wat gelig worden.

En zo zijn er nog een paar verbeteringen. De S7 Edge heeft nu 4 GB werkgeheugen, 1 GB meer dan de voorganger. De opslagcapaciteit kan met SD kaartjes weer worden uitgebreid en het toestel is waterdicht. Niet dat je er mee kunt zwemmen, maar een val in de toiletpot zal hij zeker overleven.

De nieuwe Samsung Edge is ook sneller dankzij Samsungs eigen Exynos-processor (voorzien van acht kernen). Ook hier merk je duidelijk een verschil met de S6, die toch bepaald niet traag te noemen is.

Samsung voegt nog altijd een eigen softwarelaag toe aan Android, maar die irriteert minder dan de beruchte Touchwiz uit het verleden. Toch staat er nog altijd behoorlijk wat software op, bijvoorbeeld de Office programma’s van Microsoft en Skype, naast een mapje met Google apps. Van Facebook tot WhatsApp, alle belangrijke software is al geïnstalleerd wanneer je het toestel schoon opstart.

Pas echt overbodig zijn de Edge Apps waarmee je snel de klok, calculator of andere apps naar keuze kunt starten door via een menu dat je vanuit de rand naar links kunt vegen. Samsung lost er geen enkel probleem mee op. Het is sneller om apps vanuit het startscherm te selecteren.

Is de S7 Edge zoveel beter dan de oorspronkelijke S6? Zeker, de langere batterijduur, hogere snelheid en de mooiere afwerking maken dit toestel tot de gewildste Android smartphone van dit moment. Maar mocht je de S6 Edge (Plus) nog gebruiken dan is er geen reden om die gelijk te vervangen. Sterker nog: prijzen van Samsung Galaxy toestellen (de Edge kost momenteel 799 euro) hebben de neiging om al binnen enkele maanden te dalen, dus geduld is een schone zaak.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Jeroen

Erg gekleurde review, maar ja, dat krijg je in de strijd tussen het Android en Apple kamp 😉 Wat jammer is, is dat deze review totaal de plank mis slaat. Ik heb de S6 gehad en was zeker toe aan de S7. Waarom? Voor mij genoeg redenen: 1. camera kwaliteit. Deze is by far de beste smartphone cam die er momenteel te krijgen is. Gezien ik graag herinneringen maak, is de kwaliteit en snelheid prio één. 2. Het toestel heeft lichtere touchwizz software én 4GB Ram wat een wereld van verschil maakt in snelheid en souplesse! 3. Waterdichtheid is écht fijn, zeker als je sport en dus zweet, hoef je niet na te denken dat je toestel hieronder lijdt. 4. Extern SD cardslot. Absoluut handig om data over te zetten of als je wilt “modden” en je een backup vanaf een andere drive wilt kunnen terugzetten. 5. De accu capaciteit! Wat een verschil, eindelijk een telefoon waar een heavy user als ik, de dag probleemloss zonder opladen mee door komt.

Tja….als je dan leest “Dat die niet wezenlijk verschilt van zijn voorganger, afgezien van het hogere versienummer, zal niet verbazen” dan weet je ook dat Jan zich beter niet meer kan uitlaten over niet-Apple producten of zaken waar hij absoluut geen verstand van heeft……

Appie

Voor 98 procent van de gebruikers zijn een iets betere camera en een extern SD slot geen reden om een toestel te vervangen. Zoals 98 procent van de toestellen nooit in het toilet zal glijden. Alleen voor absolute Samsung fanboys is dat kennelijk belangrijk.

Henk Mulder

De S7 is op nagenoeg alle aspecten beter dan welke smartphone op dit moment dan ook. Beste scherm volgens http://www.displaymate.com, beste camera volgens http://www.dxomark.
Op een aantal gebieden is de camera van de S7 zelfs door veel sites beterer getest dan een aantal DSLR camera’s.

Het totaalplaatje voor de S7 is oneindig veel beter dan bijvoorbeeld van de ihpone 6
– IP86 stof en waterproof
– onderwater filmen en fotograferen
– beste smarthpone camera op de markt volgens http://www.dxomark.com
– DSLR snelheid autofocus
– snelst startende camera (quicklaunch)
– fast charging in 30 minuten tot 80% opladen
– (fast) wireless charging
– ultra power saving mode (tot 5 dagen gebruikstijd)
– veruit beste scherm volgens Displaymate
– perfecte integratie met de beste mobiele VR oplossing
– perfecte integratie met een 4K 360 graden VR camera
– beste batterij (tot 2 dagen)
– meest uitgebreide betaalsysteem (ook MS cards en loyalty cards)
– uitbreidbaar met 256 GB microd SD
– LTE download 50-70% sneller dan de iphone 6
– op alle modellen optical image stabilisation (iphone 6 niet)
– uitbreidbaar met groothoek- en breedbeeld lenzen
– allways on display
– heart rate sensor
– screenshots en video opnames van games
– themes voor vergaande personalisatie smartphone
– multiwindow
– floating window
– private mode
– easy mode
– beste phablet voor 1-hands bediening door smalle bezel
– perfecte integratie met de beste mobiele VR beleving
– perfecte integratie met Gear 360 VR camera

Hierbij valt de iphone volledig in het niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond