Deel dit artikel
-

Hands-on: Sonos Play 5. Slim, connected en hoofdpijn

Na 15 jaar is Sonos nog steeds marktleider in multiroom-audiosystemen. Volgens CEO John MacFarlane is het huidige systeem zelfs nog lang niet uitontwikkeld. Met de PLAY:5 gaat Sonos verder de diepte in als het gaat om ‘connected homes’ en worden de luidsprekers ook slim.

Het opzetten van het systeem was binnen vijf minuten gepiept. Zonder dat ik hoefde over te schakelen naar een WiFi-verbinding rechtstreeks naar de luidspreker, werd de PLAY:5 herkend, hoefde ik alleen maar aan te geven waar het apparaat kwam te staan en kon ik meteen een tweede luidspreker aanmelden. Bij het toevoegen werd tevens gevraagd of ik beide luidsprekers in een stereopaar wilde gebruiken. Heerlijk hoe dit soort systemen mijn gedachten beginnen te lezen.

De PLAY:5 is rechtstreeks op te nemen in je huidige draadloze netwerk, althans met WiFi b/g en wil dat niet lukken, dan heeft Sonos voor 50 euro een bridge-unit die een eigen netwerkje opzet.

Het afspelen van muziek kan alleen via de app van Sonos, maar daar is genoeg aanwezig om een ieder van muziek te voorzien. Streamingdiensten als Spotify, Deezer, Rdio, Qobuz en Tidal, maar ook mogelijkheden om eigen bestanden af te spelen of een internetradiostation af te spelen. Eigenlijk wat je standaard bij elk Sonossysteem gebruikt.

Ontwerp
Grote kans dat het ontwerp van de Sonos PLAY:5 een Reddot-award of een dergelijk designprijs binnenhaalt. Zowel aan de binnenkant, als de buitenkant van de kast is met enorm veel detail, precisie en kunde gewerkt. Neem de grille die voor de speakers is geplaatst. Normaal is deze van akoestisch transparante zwarte stof of van metaal. Bij de PLAY:5 is een uiterst dunne plastic plaat voorzien van minuscuul kleine gaatjes, waardoor deze akoestisch niet aanwezig is. De gaatjes – zo’n 60.000 – worden per stuk geboord.

Erachter vind je drie midrange drivers en drie tweeters. Inclusief nog zes versterkers (voor elke driver één) en verschillende DSP-boards, die ervoor zorgen dat het geheel ruim zes kilo weegt. Zelfs dat gewicht past in het hele plaatje. Als je de luidspreker optilt, voel je iets met ‘body’, het is solide en straalt kwaliteit uit. Dat dit soort ontwerpen niet zomaar worden ingekocht of met een paar standaard DSP-boards in elkaar worden gezet, zie je dan ook in het volgende filmpje.

Drie standen
De PLAY:5 herkent zelf hoe hij is geplaatst door middel van een accelerometer. Als hij plat ligt, dan is de afstraling een stuk breder, dan wanneer hij rechtop staat. In dit laatste geval kun je met twee stuks ook toekennen of je met een linker- of rechterluidspreker hebt te maken. Voor diegenen die van een kamerbreed geluid houden kun je de PLAY:5 ook nog stereo inzetten, waarbij de luidsprekers overigens wel plat liggen.

True play
Dat we steeds meer te maken krijgen met een ‘slimme’ luidspreker in een connected omgeving, blijkt met de implementatie van True Play. Aan de hand van een geluidsmeting die je in combinatie met een iOS-apparaat maakt, wordt berekend hoe de problemen in een bepaalde ruimte niet worden ‘aangesproken’ en vanuit de app doorgegeven aan de luidspreker. Deze correcties zijn minder drastisch dan je zou verwachten, maar zorgt er soms voor dat bepaalde bastonen niet gaan resoneren en het geluidsbeeld wat transparanter wordt. Hoe het systeem precies werkt zie je in een achtergrond video van Sonos.

Klank
Goed om te weten is dat Sonos in haar gehele lijn geen Hi-res Audio ondersteunt en ook niet zal ondersteunen. De gebruikte hardware laat dat niet toe en dit valt moeilijk aan te passen. De PLAY:5 is hier geen uitzondering op. Ik vind het een gemiste kans en ook bepalend voor de eindkwaliteit. Uiteindelijk draait het bij de luidspreker om zijn klank. Leuk al die techniek en dat mooie uiterlijk, als het niet prettig luistert is dat van geen waarde.

Helaas stelt de PLAY:5 me hier erg teleur. Twee maanden geleden heb ik al een voorproefje gehad en had gehoopt dat de locatie waar we luisterden, niet voor een optimale weergave zorgde. Tijdens de luistertesten in de studio en in mijn eigen woonkamer, hoorde ik toch telkens weer hetzelfde: een heel zwaar zwabberend laag met een vervelende dreun. Hoe ik ‘m ook instel, het laag staat los en eist veel te veel aandacht. Als bij een hoofdpijnwijn klinkt het flink aangedikt. Waarschijnlijk mist het geheel hierdoor ook detail en ruimte. Alleen als je zacht op achtergrondniveau afspeelt, wordt het laag niet zo aangesproken en is het al wat beter. Het beste resultaat krijg je eigenlijk als je heel hard afspeelt (en hard kunnen ze!). Het middengebied lijkt dan in balans te komen met meer punch en ‘bite’.

Conslusie
De PLAY:5 is de luidspreker van de toekomst. Letterlijk, want de eerste update in de vorm van True Play werd al beschikbaar gemaakt, voordat de luidspreker op de markt kwam. Op de PLAY:5 zijn naast de bedieningsknop overigens ook twee microfoons te vinden, die nu nog even op non-actief staan. Ik kan me zo voorstellen dat deze straks ook beschikbaar zijn voor True Play of zelfs gebruikt kunnen worden in combinatie met Nest als sensoren of om opnames te maken.

Lichtelijk teleurgesteld vanwege de klank, ga ik toch liever op zoek naar een systeem wat op alle geluidniveaus prettig in het gehoor ligt, zoals bijvoorbeeld de SONOS PLAY:1. Voor de prijs van twee PLAY:5’s  koop je er vijf, het is maar een idee.

Specificaties
Prijs: €579
Gewicht: 6,36 kg
Afmetingen: 203 x 364 x 154 mm
WiFi: 802,11b/g
Ethernet: 10/100 Mbps

 

Deel dit bericht

6 Reacties

Roland

Sonos ondersteund wel Hi-RES audio zoals FLAC en WAV bestanden in 16bits, Sonos ondersteund daarnaast ook Hi-RES streaming muziekservices als Deezer Elite en Tidal.

Bob

Roland, flac en wav op 16 bit zijn te vergelijken met CD kwaliteit. Dat is de standaard audio-resolutie 16bit 44 kHz. Hoge resolutie audio zijn bestanden die minimaal 24 bit ondersteunen. Veelal is de sampling rate dan 96 of 192 kHz. Sonos ondersteunt deze bestanden niet omdat ze alle systemen compatible met elkaar wil houden, dus wel Hi-Res op de Play:5 kan bij het groeperen van ruimtes bij het afspelen tot problemen leiden. Een tweede argument is dat de typische klantenkring van Sonos “goed is goed” genoeg vind. En op CD kwaliteit luisteren doen er al veel niet. Spotify is een belangrijke bron, maar helaas tegelijkertijd op lage resolutie aangeboden.

Ronald

Nóg een nadeel:

802,11b/g ??? Mijn hemel óók daar is niet echt sprake van mee gaan met de ontwikkelingen!

Zie: http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-basics/30664-5-ways-to-fix-slow-80211n-speed

“The 2.4 GHz radio on an 802.11n single or dual-band router can also work with 802.11g and even 11b devices. But these much slower devices force the router to slow down to talk to them, which means a big throughput hit. Fortunately, the “legacy” mechanisms are pretty efficient and reduce throughput only when the slower devices are actively transmitting or receiving.

As we showed in Add, Don’t Replace When Upgrading to 802.11n, mixing 11n and “legacy” clients can reduce throughput by 50 to 80%. So if you are mixing old and new devices, you could be shooting yourself in the (throughput) foot. Either upgrade to all 11n clients, or use a separate 802.11g router or AP to handle your “legacy” stuff.”

Teun

Sonos draait op alle bestaande WiFi routers ook op wireless N, daarnaast heeft Sonos ook zijn eigen Mesh netwerk. In mijn ogen is Sonos het meest stabiele streamingssysteem op de markt op dit moment.

Sander van der Heide

@Ronald: Ik was ook verbaasd. De snelheid van 802,11b/g is overigens prima voor audio op lage bitrate en aangezien Hi-Res niet wordt ondersteund, prima. Ik kan maar 1 reden bedenken waarom ze hiervoor gaan bij Sonos: Het aantal kanalen van b/g-omliggende wifirouters zal bij de meesten thuis een stuk groter zijn dan N, je zal dan eerder geneigd zijn om een Sonos Bridge aan te schaffen voor een autonoom netwerk van Sonos wat stabieler en minder gevoelig is voor deze stoorzenders. Iets anders zou ik ook niet kunnen bedenken.

Peet

Als stereopaar zijn de speakers ook staand te gebruiken, dat is duidelijk te zien in het making of filmpje.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond