Deel dit artikel
-

Hands-on: Apple Watch Series 2

Het slimme horloge is nog steeds een technologie op zoek naar gebruikers. Na de eerste nieuwsgierigheid is de belangstelling voor Apple Watch en concurrenten weer gedaald. Gaat de Apple Watch Series 2 daarin verandering brengen?

Voor mij is de nieuwe Apple Watch de eerste kennismaking met het slimme horloge. Persoonlijk vind ik een horloge met weinig meer dan een tijdsaanduiding al goed genoeg, dus was de hamvraag: gaat de Apple Watch Series 2 mij op andere gedachten brengen? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: nee.

De belangrijkste bezwaren van de Apple Watch zijn gebleven: de pittige prijs en de geringe batterijduur. Voor een dikke vierhonderd euro koop je twee midrange Android smartphones en daar kun je meer mee doen dan met de Apple Watch. Na 18 uur normaal gebruik (veel minder nog, volgens sommige berichten) moet het kleinood alweer aan het infuus. Als je op reis bent mag je dus nooit de oplader vergeten.

Het horloge is verder best zwaar en voor echte fashionados is er het nadeel dat je de wijzerplaat niet kunt zien als het scherm uitstaat (alleen bij beweging van de pols gaat hij even aan).

Verder kan de Apple Watch niet zonder het moederschip, de iPhone. Via een bluetooth-verbinding die telkens aanstaat wisselen die twee gegevens uit. Ten koste van de batterijduur.

Het koppelen van Apple Watch en iPhone gaat vlot. Daarna leidt een wizard in de vorm van een app je door de belangrijkste instellingen. Zo kun je je favoriete wijzerplaat selecteren en de kleur daarvan aanpassen. Ook kun je zo allerlei apps installeren. Vaak zijn bestaande apps op je iPhone al meteen geschikt voor gebruik met de Apple Watch. De NOS-app bijvoorbeeld.

Daarna wordt het nog een hele uitdaging om die ene app op je horloge te vinden, want de gebruikersomgeving van de Apple Watch bestaat uit een wolk van priegelige rondjes die je met de vinger moet selecteren. Uitvergroten doe je weer niet met je vinger, maar met de fysieke draaiknop aan de zijkant van het horloge.

apple-watch-series-2-onderdelen

En wat kun je met die apps? Eerlijk gezegd niet veel. Het begint al met de frustratie dat die apps via de bluetooth-verbinding nogal traag opstarten. Dat is wel iets verbeterd ten opzichte van het vorige model, maar vlot gaat het nog altijd niet. Op het kleine schermpje – niet aan te raden voor gebruikers die een leesbril nodig hebben – kun je echter nauwelijks informatie kwijt. Je kunt je mail lezen op de Apple Watch (ook weer via de iPhone), maar dan blijf je scrollen. Handiger is het om de iPhone even uit de broekzak te halen.

Het hele idee van de Apple Watch is dat die je berichtjes kan sturen als de iPhone in je tas of jaszak zit. Tegelijkertijd toont dit ook wel de overbodigheid aan: als je de iPhone hebt opgeborgen, is daar vaak een reden voor. Bijvoorbeeld omdat je je aandacht op andere zaken wilt richten.

Je kunt ook binnenkomende telefoontjes via de Apple Watch beantwoorden, net als Dick Tracy. Ook kan de Apple Watch je helpen bij het navigeren. Als je over straat loopt geven klopjes op de pols aan of je naar links of naar rechts moet. Zoiets kan mijns inziens makkelijk tot misverstanden leiden. Je kunt met de Apple Watch ook muziek op de iPhone selecteren en hebt zelfs toegang tot de camera, maar geen van die toepassingen vond ik ook maar een beetje zinvol.

De tweede generatie Apple Watch is wel sterk verbeterd: de belangrijkste toevoeging is ingebouwde gps. Voor hardlopen of fietsen hoeft de iPhone niet meer mee. De Watch houdt intussen alle trainingswaarden bij, evenals je hartslag via de sensor aan de achterkant. De nieuwe Apple Watch is nu ook waterbestendig tot vijftig meter, ideaal voor zwemmers die hun rondjes willen bijhouden.

Apple erkent zelf ook dat de Apple Watch er vooral is voor sporters. Als we pakweg vijf generaties verder zijn zal de Apple Watch nauwkeuriger je gezondheid kunnen meten door sterk verbeterde sensoren. En alleen op dat punt toont de smartwatch zijn relevantie: de Apple Watch is bedoeld voor coaching. Niet als verlengstuk van de iPhone.

Ben je geen sporter, dan heeft de aanschaf van een Apple Watch weinig zin. Ben je dat wel, dan loont het de moeite om ook eens goed te kijken naar slimme (fitness) horloges van andere merken.

De Apple Watch is te koop in diverse varianten, bijvoorbeeld in aluminium, staal en keramiek vanaf 439 euro. De duurste variant kost 1469 euro. Daarnaast moet je ook kijken naar je polsomtrek. Er zijn modellen van 38 en 42 mm. Bijzondere modellen zijn de Apple Watch Nike+ en de Apple Watch Hermès. Die eerste met extra sportfuncties.

Deel dit bericht

3 Reacties

Remco

Precies dezelfde ervaring hier.

Omdat ik veel aan hardlopen doe, is het interessant een Apple Watch te nemen met GPS functie. Echter is dit ook mogelijk via andere merken voor een gunstigere prijs.

Voor mij (gezien de prijs) niet genoeg meerwaarde, ondanks de combinatie iPhone / Watch.

ferdinandes

Ik heb zelf een Motorola 360 2. Daar is het scherm altijd aan, hoewel in inactieve stand op een ambient mode. De belangrijkste functie van die (en andere Android wear watches) is de wijzerplaat. Elke dag een ander klokje. Door de vierkante vorm en de focus op de apps heeft apple deze mogelijkheid niet echt, zeker niet omdat het scherm echt uitgaat.

Overigens vind ik het best handig om notificaties te kunnen zien en zo te beoordelen of het de moeite is om mijn telefoon tevoorschijn te halen, maar dat is de €250,- niet waard, dat is het alleen waard als je de horlogefunctie mooi genoeg vind. De rest is mooi meegenomen.

Cees

Zwart Stalen Apple horloge -42mm- met een metalen bandje gekocht en na drie dagen maar weer in de doos gedaan. Een verbluffende techniek maar dat is een raket ook en ik hoefde tot nu toe niet op Mars te zijn. Ik bewaar hem voor de 14e verjaardag van m’n neefje want het is meer een kinderspeeltje denk ik. Ook verkeerde uitstraling als ik in een zakelijke vergadering zit achteraf gezien.

Eigenlijk geldt dat ook voor de iPhone 7plus die ik er maar bij kocht om niet meer achter te lopen.
De functies bellen en af en toe een sms zijn eigenlijk meer dan voldoende en daarvoor is een telefoontje van 30 Euro al prima zodat die dus ook terug zijn doos in kan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond