Deel dit artikel
-

Hands-on: Dell XPS 13

Notebooks en laptops hebben de laatste jaren veel concurrentie ondervonden van tablets. Alleen Apple merkte weinig van die negatieve spiraal, voornamelijk dankzij de superdunne MacBook Airs. Fabrikanten van Windows ultrabooks hebben het succes proberen te evenaren, maar geen van de designs is tot nu toe echt aangeslagen. Gaat het Dell wel lukken?

Onlangs kwam de Dell XPS 13 op de markt, een ultrabook met de afmetingen van een 11 inch MacBook Air, maar met een 13,3 inch scherm. Vooral Amerikaanse recensenten meenden in de XPS 13 dan toch eindelijk een MacBook Air killer te zien.

De Gear-redactie kreeg om te testen een XPS 13 met Duits toetsenbord (en Windows 8.1) te leen en het eerste wat we deden was het gewicht vergelijken tussen de XPS 13 en de kleinste MacBook Air. Daarin was in elk geval weinig verschil te bespeuren, al heeft Dell zijn ultrabook niet zo dun weten te maken als Apple (de nieuwe MacBook laten we helemaal even buiten beschouwing). Vooral het scherm is nog vrij stevig en zelfs moeilijk open te klappen.

Maar dat scherm (maximale resolutie: 3200×1800 pixels, ons model was 1920 x 1080) is wel de belangrijkste noviteit. Door de randen te versmallen naar 5,2 millimeter krijg je een bijna volledig vullend scherm. De Dell gebruiker krijgt met andere woorden flink meer scherm voor zijn geld, maar wel in de breedte en slechts in geringe mate in de hoogte. Dat betekent nog steeds veel scrollen bij lange webpagina’s.

Een ander nadeel is dat er geen ruimte meer was voor een webcam aan de bovenkant van het scherm. Die is naar de onderkant van het scherm verplaatst, waardoor je bij videobellen steeds je onderkin zult zien (of typende vingers). Hoe dan ook, het grote scherm is waar Apple gebruikers echt jaloers op kunnen zijn, al moet je van het matte (niet glanzende) scherm wel houden. Geef je iets meer geld uit dan krijg je een aanraakscherm van het type ‘edge to edge gorilla glass’, dat het ultrabook ook meteen weer zwaarder maakt.

De rest van het design heeft misschien niet de elegantie die je van Apples MacBooks bent gewend, maar er valt ook weinig op aan te merken. Een mooie grijze cover, strak zwart binnenwerk en een lelijke onderkant. Er zijn genoeg USB-poorten aanwezig, zelfs een sleuf voor SD kaartjes. Het stereogeluid is best mooi, al ontbreekt het laag. Dell claimt verder een accuduur van 15 uur, maar dat wordt bij lange na niet gehaald.

Maar is de XPS 13 nu echt het ideale Windows ultrabook? Dat hangt van de configuratie af. De 11 inch MacBook Air (256 GB) kost bij Apple momenteel 1249 euro. En die prijs is ook nog tijdelijk verhoogd vanwege de dure dollar.

Het XPS-model dat wij te leen kregen is te koop voor 1199 euro. Net als bij de MacBook Air krijg je dan een ultrabook met een Intel Core i5 processor geleverd, niet de krachtigste op de markt. En dan merk je ook wel bij het openen van veel schermen tegelijk: het gaat soms wat sloompjes. Wil je een snellere i7 dan gaat de prijs al gauw richting 1700 euro. Bij die modellen zit dan wel een aanraakscherm.

Er zijn trouwens ook nog voldoende Windows alternatieven van minder dan 1000 euro. De Asus Zenbook UX305FA-FB041H bijvoorbeeld heeft een scherm met een vergelijkbare hoge schermresolutie, maar die is dan weer van de normale afmeting. Als je de XPS 13 wilt hebben dan is dat echt vanwege het compacte formaat en het grotere (breedbeeld)scherm. Een ideale reispartner, maar minder een laptop voor thuis.

Het is overigens aan te raden om de meegeleverde virusbescherming van McAfee meteen te verwijderen, want die verhindert dat updates voor Windows worden geïnstalleerd.

Deel dit bericht

3 Reacties

Frank

Erg leuke review! Wat mij betreft mogen er wel meer reviews van producten gedaan worden.

Sander van der Heide

Goed om te horen Frank. We zijn druk bezig om meer reviews op Emerce Gear te gaan plaatsen en hier ook wat vaker het weekend voor te gebruiken. Dank voor je feedback.

Leonard Wolters

Vorige week -na veel onderzoek- een nieuwe laptop gekocht. Ben een ontwikkelaar en heb specifieke eisen. Ongelovelijk hoe veel moeite ik moest doen om de geschikte laptop te vinden. Normaliter altijd een sony vaio (wat een TOP kwaliteit), maar helaas die worden niet meer gemaakt.

Uiteindelijk voor de ASUS zenbook gekozen, vanwege uitbreidbaarheid intern geheugen (12GB) en vervanging SSD schijf. Enige andere alternatieven waren inderdaad deze dell XPS (toen nog niet leverbaar), of de Lenovo X1 carbon. Echter, deze laptops zijn erg kostbaar.

Nou, for what it’s worth… ;-0

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond