Deel dit artikel
-

Hands-On: HTC One M8

Het Taiwanese HTC heeft tegenwoordig moeite om zich staande te houden tussen smartphones van de grote concurrenten, ondanks het feit dat het merk een topper levert: de HTC One. Daarvan is nu een nieuwe versie verschenen.

Anders dan de concurrent Samsung grossiert HTC niet in esoterische technieken als hartslagmeters, iris- en vingerscanners. Een premium smartphone, dat wel, maar dan gewoon wat je mag verwachten. Een snel toestel met de nieuwe Qualcomm Snapdragon 801 SoC, en prima geluid. De aluminium behuizing met de ietwat bolle achterzijde is mooier afgewerkt dan de Samsung Galaxy S5. Met hoesje erbij – zo kregen we het testexemplaar aangeleverd – is de M8 alleen wel behoorlijk zwaar. Laat je hem uit je handen vallen dan komt de klap dus extra hard aan.

De HTC One M8 (690 euro schoon aan de haak) heeft geen fysieke thuisknop, alles doe je op het aanraakscherm. Net als de Galaxy heeft ook de HTC eigen softwareschil Sense 6 rondom Android KitKat aangebracht, maar de gebruikersomgeving laat zich beter herkennen als Android dan bij Samsung. De kleuren zijn sober, overeenkomstig het design. De kleuren van de S5 zijn juist erg helder. Wel heeft HTC gekozen voor een relatief klein standaard lettertype op een 5 inch scherm, terwijl dat wel wat beter had kunnen ‘meeschalen’.

Zoals gezegd: HTC heeft toeters en bellen achterwege gelaten, met uitzondering van de camera. De camera aan de voorkant is met 4 megapixel bescheiden, maar wordt geleverd met een extra grote sensor, waardoor hij beter presteert in het donker. Het bijzondere is dat er een tweede sensor is ingebouwd voor diepte-informatie. Dat levert een soort 3D-effect op dat je van ansichtkaarten kent, maar delen kun je die 3D-effecten natuurlijk niet. Wel is een aantal andere effecten mogelijk, zoals hier uitgelegd.

Maar om die camera effecten moet je dit toestel niet kopen. Het is een bescheiden kers op de taart die gerust achterwege had kunnen blijven. De M8 is een prima no nonsense toestel, dat niet alleen snel is, maar ook lang meegaat. Een dag intensief gebruik zonder bijtanken moet haalbaar zijn.

Wie echter geïnteresseerd is in een 5-inch toestel ongeacht de systeemsoftware, zou misschien nog even kunnen wachten op de aanstaande iPhone 6, waarvan steeds meer details uitlekken. Even wachten is sowieso niet verkeerd. Er komen waarschijnlijk nog allerlei varianten van de M8, onder noemers als Prime en Ace, zoals er ook sprake zou zijn van een Mini.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond