Deel dit artikel
-

Hands-on: Huawei Mate40 Pro

2020 was een beslissend jaar voor Huawei, het Chinese merk dat het in Nederland tot derde leverancier van smartphones heeft geschopt, na Samsung en Apple. Het bedrijf krijgt geen Android licenties meer van Google onder de huidige Amerikaanse handelsrestricties. Gaat de nieuwe Google-arme Mate40 Pro de Nederlandse consument desondanks overtuigen?

Het uitgeleende toestel zit in een ruime kartonnen doos, nog gewoon met oplader. Het glimmende zwarte toestel voelt prettig aan, met mooie licht gekromde randen die we van bijvoorbeeld een Samsung Galaxy gewend zijn. Aan de achterkant vinden we niet minder dan vier Leica-camera’s. Het OLED-scherm (90Hz verversingssnelheid) is zonder meer top. Het geluid is mooi uitgebalanceerd wat betreft hoog en laag.

Maar zodra je het toestel gaat gebruiken merk je het verschil. De systeemsoftware va Huawei is weliswaar gebaseerd op Android, maar de Google Play Store ontbreekt, en veel apps die gebruikmaken van de Google omgeving ook. Dus geen Gmail, Chrome of Google Maps.

Begin dit jaar heeft Huawei ontwikkelaars aangespoord om hun apps om te zetten naar het systeem van Huawei. Dat schijnt niet heel veel moeite te kosten. Maar dat zal zeker niet de prioriteit hebben van veel ontwikkelaars. Hetzelfde lot was Microsoft Mobile ooit beschoren voordat het van de markt verdween. Prima software, maar een sluitpost op de rekening van ontwikkelaars.

Op het bureaublad zie je wel een aantal bekende icoontjes staan, onder meer van Snapchat en Telegram, maar je voelt je als een toerist in een ver buitenland. YouTube? Alleen via de browser. ING Bankieren? Helaas. NPO Start? Nope. NU.nl? Geen app, alleen browser.

Voor sommige apps is een trucje uitgehaald. Van Google dochter Waze kun je de navigatie-app verrassend genoeg wel downloaden, maar als APK bestand. En die APK installaties verlopen niet altijd even succesvol. Installeren lukt dan nog wel, maar daarna begint de ellende. Er zijn meldingen over Twitter en diverse games die haperen of helemaal niet werken.

Huawei heeft er wel voor gezorgd dat de gebruiker niet helemaal verdwaalt. Het bedrijf heeft een groot aantal apps klaar gezet, meer dan je wellicht lief is, het scherm voor de systeeminstellingen verschilt nauwelijks van dat van Android. De App Gallery lijkt verder verdacht veel op de Play Store.

Ook helpt Huawei gebruikers met het overzetten van gegevens van Android toestellen, en worden alternatieve apps aanbevolen als je niet kunt beschikken over een Google app. Reken echter niet in alle gevallen op een zorgeloze migratie.

Ik kan me voorstellen dat fanatieke Huawei gebruikers aarzelen om over te stappen op een Google-loze smartphone, zeker als die 1199 euro kost. In het thuisland China maakt dat allemaal niet veel uit, daar zijn veel westerse apps (zeker die van Google) sowieso al verboden, maar het ontbreken van essentiële apps die je Android vrienden met plezier gebruiken kan best eens een frustratie worden.

Daar staat ook wel weer veel tegenover. 5G wordt uiteraard ondersteund. De 66W-oplader in de doos zorgt ervoor dat het toestel al na vier minuten 15 procent is geladen. Het design dwingt bewondering af, neem het pilvormige vakje linksboven in het display als alternatief voor de klassieke notch met dubbele selfiecamera. Dubbel, want je kunt foto’s schieten in een hoek van 100 graden.

Qua camera’s biedt dit toestel alleen maar topprestaties dankzij de 50MP-hoofdcamera, 20MP-groothoekcamera, 12MP-periscoopcamera met 5x optische zoom en een ToF-sensor voor diepte-effecten. Bij gebruik valt de kleurcorrectie meteen op. De nachtmodus werkt verder op alle drie de camera’s. Allemaal eigenschappen die je niet zonder meer vindt bij de concurrentie.

Fotografieliefhebbers zouden de Mate40 Pro zeker kunnen overwegen, maar als hoofdtoestel zijn er vooralsnog te veel beperkingen, zelfs als pakweg 80 procent van de functionaliteit van een echt Android toestel beschikbaar is. De Mate40 Pro voelt als een Android toestel in een verkeerd lichaam.

Bovendien dreigt er volgend jaar weer een migratie naar het eigen systeem HarmonyOS, een alternatief voor Android, waarvoor mogelijk ook weer aanpassingen vereist zijn. Wellicht lukt het Huawei om de ontwikkelaars ook dan weer mee te krijgen, maar het wordt een zware opgave.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond