Deel dit artikel
-

Hands-On: Lenovo Duet

De Amerikaanse pers was er laaiend enthousiast over, en inmiddels is de Chrome OS tablet ook in Nederland te koop. De Lenovo IdeaPad Duet is met toetsenbord en trackpad en houder niet zomaar een koopje. Voor 299 euro krijg je een veelzijdig apparaat, maar is het beter dan een iPad?

Misschien krijgt Linus Torvalds toch nog gelijk. De Linux topman dacht vorig jaar dat het op Linux gebaseerde Chrome OS de toekomst voor Linux op de desktop was. Tientallen jaren was Linux het gedoodverfde alternatief voor macOS en Windows, doch de grote doorbraak op de consumentenmarkt bleef uit. Consumenten werden ontmoedigd door het grote aanbod van distributies en gebrek aan (hardware) ondersteuning.

Nog niet zo heel lang geleden werd nog neergekeken op die weliswaar betaalbare, maar ook matig presterende Chromebooks met weinig meer dan een browser. Daar wordt tegenwoordig wel anders over gedacht. Grote fabrikanten als Acer, Dell, Lenovo en HP hebben zich massaal op deze markt gestort met modellen die qua prijs en mogelijkheden enorm uiteenlopen. Menige Chromebook is tegenwoordig een convertible met HD aanraakscherm dat je kunt omklappen, waarna je de Chromebook ook als tablet kunt gebruiken. Vergelijkbare Windows laptops zijn veel duurder, en Apple durft de stap naar het aanraakscherm al helemaal niet aan.

Ook de tabletmarkt heeft Chrome OS voorzichtig omarmd. De nieuwe Lenovo Duet Chromebook tablet is op het eerste gezicht een klap in het gezicht van Apple. Het toetsenbord met trackpad dat Apple verkoopt voor de iPad Pro is met 399 (!) euro zelfs 100 euro duurder dan de Duet, die inclusief toetsenbord en beschermhoes/houder 299 euro kost. Het meest verrassende is: voor die prijs verwacht je matige prestaties, maar het toetsenbord is echt professioneel en de tablet is mooi uitgevoerd.

Je kunt de houder in allerlei standen zetten en je kunt er zelfs mee op schoot werken, zonder dat het een wiebelend geheel wordt. Houder en toetsenbord zitten stevig aan de tablet vast en schieten niet los, zoals de beschermhoezen van de iPad.

Wel kent de Duet maar een USB-C poort, waarop je ook een hoofdtelefoon zult moeten aansluiten, tenzij je bluetooth wilt gebruiken voor draadloze oordopjes (Lenovo levert overigens een verloopstekkertje mee voor ouderwetse oortjes).

Onze kennismaking met de Duet was nogal een domper. Het testexemplaar reageerde haperend op het kabelmodem, met regelmatige uitval als gevolg. Dat is niet handig als het systeem meteen na ingebruikname een grote update wil installeren en dan blijft steken. We hebben niet kunnen achterhalen of dit een fabrieksfout is, of dat de Duet gewoon kieskeurig is met routers. Houd daar in elk geval rekening mee.

Chrome OS is een besturingssysteem met zijn eigen beperkingen. Op macOS en Windows werk je met applicaties, op Chrome OS doe je feitelijk alles binnen de browser. Wel zijn veel Google diensten beschikbaar als Progressive Web App, die op een applicatie lijken, maar eigenlijk gewoon een koppeling naar een webdienst zijn.

Je kunt eventueel wel Android apps installeren, maar die zijn vaak niet geschikt voor het grotere scherm of functioneren niet naar behoren. Bij het opstarten doet Google zelf enkele suggesties voor Android apps die wel werken en die vind je ook terug in de Chrome App Store. Voor de liefhebber: met wat terminalcommando’s zijn ook nog Linux apps te installeren. Maar daar koop je de Duet natuurlijk niet voor.

Ter voorbereiding van deze bespreking hebben we een paar weken gewerkt met een Chromium OS installatie op een USB stick (de open source versie van Chrome OS). In feite konden we alles doen wat we ook op een Mac of Windows pc kunnen doen, zolang het gaat om basisfuncties als tekstverwerken, browsen en mailen. Chrome OS is niet geschikt voor videomontage en de bewerking van zware fotobestanden. Hoewel alle bestanden in de cloud worden opgeslagen, is bestandsbeheer verrassend eenvoudig, makkelijker dan op een iPad.

Houd er verder rekening mee dat het offlinegebruik beperkt is. Google Docs (tekstverwerker, rekenblad, presentaties) is wel offline te gebruiken, maar een film kijken in het vliegtuig wordt lastig, al moet het kunnen lukken via Play Movies.

Bij de Duet moeten we onderscheid maken tussen de Duet als tablet en de Duet als Chromebook. In de tabletmodus is de Duet best aardig. Het scherm is acceptabel, maar je moet de helderheid wel hoog zetten. Wel merk je het kwaliteitsverschil met een iPad, de Duet is met alles een slag minder, zeker waar het de resolutie en de scrollsnelheid betreft.

Qua apps is het een helaas rommeltje: je vindt bijvoorbeeld twee versies van YouTube op de Duet, als Android app en als webapp. Google levert bij deze Chromebook Gmail weer als Android app.

Bij de Duet Chromebook, dus met toetsenbord, loop je tegen belangrijke beperkingen aan. Toegegeven: het is heel prettig werken in een browser die je al heel goed kent, met alle extensies die het ook echt allemaal doen. Vergeleken met een iPad is de Chrome browser een veel betere omgeving om in te werken, alsof je op een pc of Mac zit te werken.

Maar het toetsenbord en het scherm zijn een slag te klein voor serieus werk. Vergroot je het lettertype dan zijn sommige knoppen onderaan het scherm niet meer zichtbaar en moet je het apparaat ontkoppelen om de knop alsnog in de tabletmodus te selecteren. Het trackpad is niet vreselijk secuur en de cursor stuitert soms licht. Het geluid is wat flets, maar best te doen.

De Duet is bepaald geen vervanger voor de laptop. Voor langdurig en intensief gebruik kun je beter een volwaardige Chromebook aanschaffen en liever een duurder dan een goedkoop model.

Het aantrekkelijke van de Duet zit hem natuurlijk in de combinatie van houder, toetsenbord/trackpad en tablet voor een prijs die je nergens anders tegenkomt. Wat dat betreft heeft Lenovo een enorme prestatie geleverd. Maar de Duet geeft je ook voortdurend het gevoel van een krappe voldoende. Kom je van een Android tablet, dan vind je de Duet wellicht acceptabel, kom je van een iPad dan betwijfel ik of je echt enthousiast wordt.

Maar Lenovo heeft wel de trend gezet naar betaalbare Chrome OS tablets en de kwaliteit kan alleen maar beter worden.

Deel dit bericht

2 Reacties

Willem van Veen

Paar opmerkingen:

1. Er staat: Je kunt eventueel wel Android apps installeren, maar die zijn vaak niet geschikt voor het grotere scherm of functioneren niet naar behoren.

Volgens mijn ervaring werken tientallen Android apps naar behoren. In het geval dat dit niet zo is (bijvoorbeeld bij https://www.quora.com/) dan kan je bijna altijd naar de website van deze app gaan en een snelkoppeling maken: Instellingen > Meer hulpprogramma’s > Snelle link maken

2. Als je een Netflix film (of serie) in het vliegtuig wil kijken dan kan je deze gewoon van te voren downloaden.

3. Niet iedereen is er mee een dat je geen video’s kan bewerken op een Chromebook:
https://www.makeuseof.com/tag/video-editors-for-chromebook/
Of geen foto’s kan bewerken: https://www.androidcentral.com/best-photo-editor-your-chromebook

4. Ik denk dat de Duet met name een goede optie is voor mensen die al een Android phone hebben en/of al een Chrome OS device hebben,

Jan Libbenga (Emerce)

Veel van de Android apps die ik geprobeerd heb zijn niet beeldvullend – ook al lijken ze verder te functioneren – en apps die wel normaal lijken te werken vertonen vaak toch nog kleine kuren.

De suggestie van een ‘best of both worlds’ (Android en webapps) verdient nuance. Google lijkt zelf ook de voorkeur te geven aan Progressive Web Apps.

Zie ook dit opinie-artikel van Android Police

‘Android apps are very bad on Chrome OS. Performance is highly variable, and interface bugs are basically unending because most of those apps were never designed for a point-and-click operating system. Sure, they crash less often than they did in the early days, but anyone saying that Android apps on Chrome OS are a good experience is delusional.’

https://www.androidpolice.com/2020/01/02/chrome-os-has-stalled-out/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond