Deel dit artikel
-

Tabletmarkt ontdekt Chrome OS

Google heeft met Android de achterstand op Apple nooit helemaal kunnen inlopen, maar ziet een herkansing voor Chrome OS. Steeds meer fabrikanten zetten de systeemsoftware op tablets nu daarvoor meer ondersteuning wordt geboden.

Inmiddels is hij ook in Nederland mondjesmaat te koop voor 300 euro: de Lenovo Duet Chromebook. Die schakelt volgens de fabrikant net zo gemakkelijk over van werk naar vermaak als van laptopmodus naar tabletmodus. ‘Koppel het plug-and-play-toetsenbord los van de pogopin en magneten en je hebt een ultradraagbare 10,1 inch tablet die klaar is om je te entertainen.’

De recensies in de Amerikaanse vakpers van de afgelopen dagen zijn overwegend positief, ondanks ook enkele kritische aantekeningen. 300 euro is dan ook geen geld vergeleken met de iPad. Als je daar een toetsenbord aan wilt koppelen ben je al gauw vele honderden euro’s kwijt. De Duet Chromebook komt niet alleen met toetsenbord, maar ook met beschermhoes annex houder. Alles zit in dezelfde doos verpakt.

De Chromebook ontwikkelt zich stormachtig. Chrome OS begon ooit op klassieke laptops. De hedendaagse Chromebooks zijn steeds vaker convertibles, waarbij je het scherm kunt omklappen en als tablet kunt gebruiken. Sinds begin dit jaar heeft Chrome OS een tabletmodus gekregen, waardoor veegbewegingen worden ondersteund.

In 2018 waren Chromebooks verantwoordelijk voor 44 procent van de verkochte apparaten voor in Nederlandse en Belgische klaslokalen, blijkt uit onderzoek van Futuresource Consulting. Dat is niet verwonderlijk. Niet alleen is de hardware betaalbaar, de software is nagenoeg ‘bulletproof’, er is geen onderhoud nodig. Om de zes weken ververst Google de Chrome OS-software. Alle Chromebooks die in 2020 of later worden uitgebracht, zijn zelfs acht jaar lang gegarandeerd van updates. Een groot verschil met de eerste Chromebooks, die maar drie jaar gegarandeerd updates kregen.

Feitelijk is Chrome OS niets anders dan een Chrome browser met webapps. Iemand die veel werkt met de desktopversie van Chrome inclusief toepassingen als Docs, Sheets, Slides en Keep heeft het Chrome OS gevoel eigenlijk al te pakken. Het offline gebruik van Chrome OS is wel iets verbeterd, maar Google Drive blijft de basis. Alles in de cloud.

Wie weinig meer doet dan websurfen, mailen en tekstverwerken, heeft aan Chrome OS genoeg, videobewerken en Photoshop wordt al lastiger, want er kan geen zware software worden geïnstalleerd, Met veel moeite lukt dat nog wel met Linux applicaties en via de appwinkel van Google zijn eventueel  Android apps te downloaden.

Lang niet alle Android apps zijn echter geoptimaliseerd voor het grotere scherm, en een groot deel werkt ook niet volledig. Daarom is Google weer de nadruk aan het leggen op het gebruik van zogenoemde Progressive Web Apps (kortweg PWA’s), zoals YouTube TV en Twitter. Want dat was het idee van Chrome OS vanaf het begin: alles volledig webgebaseerd.

Ook al worden er volop Android tablets verkocht, Google heeft Apple op dit gebied nooit echt kunnen verslaan. Dat komt vooral omdat Google zich met Android steeds op smartphones heeft gericht. Ontwikkelaars namen niet de moeite om hun apps aan te passen voor grotere schermen. Apple heeft inmiddels eigen software voor iPads, iPad OS.

Het iPad OS van Google zou dus weleens Chrome OS kunnen worden. Ook nu weer met het onderwijs als belangrijkste afzetmarkt.

Het succes van Chrome OS is dan ook niet onopgemerkt gebleven. Microsoft lijkt het nieuwe Windows 10X te hebben afgekeken van Chrome OS. Er zijn opmerkelijke parallellen met Chrome OS: ook 10X toont een simpel scherm met koppelingen naar Office apps. De software was eerst bedoeld voor apparaten met twee schermen, maar wordt nu breder ingezet.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

11 Reacties

bert

De reden dat scholen op Chromebooks overstappen is dat ze geen geld hebben en geen passende experitse voor systeembeheer in de organisatie kunnen optuigen. Het is 90% een zwaktebod. Bij het keuze van een school zou een Chromebook een afknapper kunnen, nee moeten zijn: je weet dan die hebben ICT niet op de rit. Microsoft is met Windows helaas van het padje af, en Apple heeft een verschrikkelijke updatestrategie voor scholen, maar onder de streep is Windows toch nog het beste voor onderwijs. Microsoft heeft als enige goede softwareuitrol voor computers. Daar kun je wél een 3D tekenpakket of videomontageprogramma over alle machines uitrollen zonder teveel gedoe.

Gerard

Wel jammer dat de bankapp’s niet door de banken worden ondersteunt, je moet dus steeds inloggen bij de bank om te kunnen internet bankieren. Eerste maanden ging het wel goed maar plotseling besloot de ING bank de app voor chromebook niet meer te ondersteunen dus via de app bankieren kon niet meer. Groot gemis.

Robert

Chromebooks zijn een verademing voor onderwijs en bedrijven. Heeft niets met geld te maken (@bert) maar met gemak en veiligheid. Overgelaten aan de grollen van een systeembeheerder is niet meer nodig. Machine defect of gestolen: inloggen op eender welke andere Chromebook en alles staat weer binnen 15 seconden. Als werkpaard ongeëvenaard. Het idee is niet nieuw, de uitvoering 30 jaar uitgesteld. Had mijn bedrijven veel geld bespaard. Ben dan ook heel blij het nu te zien in het onderwijs. Ja, er zijn (nog) beperkingen maar Chromebooks anno 2020 doen voor het merendeel wat gebruikers echt nodig hebben.

Willem van Veen

Er kunnen ook Linux apps worden geïnstalleerd zoals Steam en LibreOffice. Ik heb geen kennis hoe Linux werkt, maar kon Steam mbv een YouTube filmpje eenvoudig doen.

Jan Libbenga (Emerce)

@ Willen van Veen. Dat gaat niet zonder slag of stoot, en is zeker niet weggelegd voor de gemiddelde gebruiker waar Chrome OS voor bedoeld is.

De App Store van Chrome OS geeft toegang tot webapps en Android apps en die laatste categorie wordt niet zelden afgekaderd plus dat niet alle functies binnen apps altijd even goed werken.

Voor videobewerking en zware taken wordt Chrome OS niet aanbevolen.

Heisie

Is er geen grotere Vind het wel een kleintje

Driek

Goed systeembeheer is een dure hobby. Daar weten ze in Eindhoven alles van. Chromebooks minimaliseren dat beheer zodat dat zich op de functionaliteit kan richten en niet op beveiliging.
Voor de meeste scholen zijn Chromebooks geen kostenbesparing maar de enige manier om redelijk betrouwbaar ICT in te zetten in het onderwijs. Minimaal twee keer zo veel geld uitgeven aan systeembeheer en software om uiteindelijk hetzelfde te doen vind jij logisch @Bert?

bert

Het zelf doen is niet twee keer zo duur. De chromebookdeals gaan over het algemeen over 1 device per leerling. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Ja per device is Windows duurder, maar totaalplaatje is vergelijkbaar. Bij een Chromebook zeg je tegen leerlingen: zoek het maar uit, als het maar in de Google Suite kan. En dat is véél te beperkt. Maar Google maakt het prijs en beheerstechnisch heel interessant, alleen krijg je daar enkel Googleschapen mee. Voor hun prima, voor de BV Nederland een stuk minder aantrekkelijk. Laat het systeem maar een keer lekker vastlopen, leren ze van. Die kids weten niks meer van ICT op een Google school/

bert

Even greep uit de apps die we in de klas gebruiken, en waar ik op CB niks mee zou kunnen/ontbreekt:
– Atom
– Arduino IDE (Chrome app te duur en te beperkt)
– Cura
– Gamemaker
– Foto/videobewerking
– Inkscape
Sketchup is wel ok opgelost in de browser, zit je alleen met gedoe met muisgestures op trackpad. Wil je dit soort zaken regelen (als het al kan), is er toch iets van systeembeheer nodig, en vaak niet het simpelste omdat je om allerlei beperkingen heen moet puzzelen. Ook groot nadeel aan Google diensten is dat scholen ze vaak zonder nadeken volledig open installeren, hebben de leerlingen ook accounts op Youtube, adwords, analytics, en duikt thuis op zo’n beetje iedere site een Google login op. Hoezo veilig? ADFS is een stuk beter geregeld.
Ander probleem met Chromebooks blijft ergonomie. Schermen te klein, losse muizen is gedoe. Nu 24 inch monitoren in de klas, dat is een stuk fijner voor de leerlingen.

Driek

Voor zware toepassingen is een (Windows) pc met groot scherm lekker.
Maar aan een Chromebook kun je ook een 24 inch scherm, fatsoenlijk toetsenbord en muis koppelen, dat is niet echt een argument. En om vier uur twee plugjes er uit en het werk kan mee naar huis.
Dat het zware cad of grafische werkstation in een apart kantoortje staat, daar is niets mis mee. Die applicaties worden relatief weinig gebruikt. Voor dagelijks gepruts voldoet een Chromebook prima.

Over ICT: afhankelijk van de opleiding moeten mensen niet de indruk krijgen dat ICT – in de zin van het onderhouden van een netwerk – iets is dat je er makkelijk even bij doet als het gaat om bedrijfskritische informatie. Dat kun je beter aan specialisten overlaten.

Bob

Een chromebook ziet er uit als een laptop, maar is gewoon een compleet ander apparaat. Het zou pas een serieus alternatief worden als het hetzelfde kan als een Pc/Mac laptop. Hierin vind ik de chromebook reclames dan ook misleidend. Een rolschaats heeft ook 4 wielen, maar dat maakt ’t nog geen auto.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond