Deel dit artikel
-

Hands-on: Nokia 6.2

We schreven het eerder: Nokia timmert tegenwoordig aardig aan de weg met midrangetoestellen die nog niet zo heel lang geleden als premium zouden worden aangemerkt. Voor deze test keken we naar de Nokia 6.2, die in de kleuren zwart en lichtgrijs nog geen 250 euro kost.

De Nokia 6.2 verscheen eerder deze maand samen met de iets duurdere Nokia 7.2, maar kijk je naar de mogelijkheden dan vallen de overeenkomsten met de iPad Pro 11 pas goed op, een toestel waar je ruim 1100 euro voor betaalt. De Nokia 6.2 heeft exact dezelfde afmetingen als de iPad Pro 11 Max, kan worden ontgrendeld met zowel gezichtsherkenning als een vingerscan en heeft net als de duurste iPhone drie camera’s achterop, onder meer een dieptecamera en een groothoekcamera.

Natuurlijk zijn er verschillen in de kwaliteit en de mogelijkheden van de camera’s (Nokia: 16MP + 8MP + 5MP, Apple 12MP + 12MP + 12MP),  evenals in processorkracht, maar het geeft wel aan dat Nokia duurdere merken aardig op de hielen zit.

Wel resulteren die drie camera’s in een lelijke camerabult achterop, en ook de vingerscanner verdient geen schoonheidsprijs, maar echt storend is het ook weer niet, al was het maar omdat geen smartphone tegenwoordig zonder kan.

Het toestel is verrassend licht ondanks de stevige behuizing met brede randen. In plaats van een OLED scherm wordt nog LCD gebruikt, maar dankzij Nokia’s PureDisplay technologie, die de kleuren en het contrast versterken, is de kwaliteit vergeleken met duurdere toestellen verrassend goed. HDR wordt dankzij SDR upscaling ook ondersteund voor games en video.

Heel aardig: de aanknop aan de rechterkant heeft een ledje dat oplicht als er berichten zijn. Een extra knop links is er om Google Assistent op te roepen.

Een andere belangrijke eigenschap van het toestel is de ondersteuning voor Android One. Je krijgt met andere woorden een kale versie van Android zonder een aparte skin zoals je die bij andere merken vindt. Daardoor krijg je ook sneller de nieuwste Android versies. Overigens wordt dit toestel momenteel nog geleverd met Android 9, maar kan elk moment Android 10 worden aangeboden.

Andere voordelen: werkt nog gewoon met een standaard 3,5 mm hoofdtelefoon, en dus heb je een ruimere keuze aan oordopjes.

Nokia claimt dat de 3500mAh batterij het twee dagen volhoudt. Onze indruk is dat dat hij dat bij lange na niet haalt, waarbij als minpunt nog genoemd kan worden Nokia niet de snelste (USB-C ) lader meelevert.

En zo ontdekten we nog wel wat minpuntjes. Nokia heeft duidelijk geen aandacht besteed aan de audio: die klinkt blikkerig en de meegeleverde hoofdtelefoon (die ook fungeert als antenne voor de ingebouwde FM radio, waar vind je dat nog tegenwoordig?) is ronduit slecht. Dit is geen toestel om lekker naar Spotify te luisteren.

Ook is duidelijk te merken dat de Snapdragon 636 processor geen snelheidsduivel is: nogal wat apps hebben moeite met de overgang van portret- naar landschapsmodus om maar eens wat te noemen, maar bij normaal gebruik (browsen, mailen, Facebook, Instagram) merk je daar weinig van.

HMD (het bedrijf dat de merknaam Nokia mag voeren) brengt in Nederland alleen de 64 GB versie uit. De 32 GB versie is met 199 euro zelfs nog goedkoper, maar is blijkbaar voor deze contreien niet interessant. De capaciteit is met micro SD kaartjes overigens uit te breiden.

Toegegeven, er zijn meer vergelijkbare toestellen: Honor 10 Lite, Huawei P Smart 2019 en Moto G7 bijvoorbeeld, maar wie een betaalbaar toestel wil voor alledaags gebruik zou Nokia zeker moeten overwegen. Twijfel je over de snelheid of de camera’s, geef dan honderd euro meer uit voor de Nokia 7.2. Die heeft een snellere processor en Zeist lenzen.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Wat is er mis met een camerabult? Voor een beetje cameramodule heb je gewoon 10mm of meer nodig? Ken je de 1020 nog uti 2013?, wordt nog vaak aangehaald als referentie, en terecht, met 14mm bult kan ie toch dingen diie nu nog steeds zeldzaam zijn.
Voordeel van middenbult (veel mensen voegen daar zelf al een bult toe in de vorm van zo’n kleefhouder), is dat ie nog netjes op tafel ligt. Bij de in-de-hoekcamera’s wordt het toch een tafeltje die een bierviltje nodig heeft.

Geheimtip: kun je zonder apps, nou vooruit Telegram voor chat en nog iets voor navigatie/parkeren: neem een 950XL. Die verslaat qua camera nog steeds een 11Pro Max, maar kost tweedehands 75€ en je hebt toch alle vlaggenschipopties: 1440p OLED, irisscanner, surround geluidsopname, desktopmodus met volledige office op extern scherm, echte USBC (midrange heeft het vaak alleen voor laden, niet voor 3.1 datatransport), Qi draadloos laden, maar ook verwisselbare batterij, microSD, 3,5mm jack. En youtuben op het ingebouwde scherm is nog altijd “groter” dan op al die fanta langejan schermen die soms tegen de 7inch aantikken. Hier is 5,7 inch gewoon goed voor 88cm2 16:9 youtuben, geen enkel vlaggenschip buiten de Note 10+ haalt dit.

Joost

Als je de 6.2 met de 7.1 vergelijkt, dan zie je in technisch opzicht weinig verschil. De hardware is identiek, verschil zit in een grotere accu en geen Zeiss objectief. Dus eigenlijk oude wijn in een nieuwe zak met een schroefdop ipv een kurk. Inderdaad, de Lumia 950 kan zich nog meten met de vlaggeschepen van andere merken, jammet dat de accu’s daarvan (zo ook van de 650) zo slecht zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond