Deel dit artikel
-

Hands-on: Nokia 7 Plus

Nokia wil weer een grote naam worden in de wereld van de smartphones. Het bedrijf is het maken van goede toestellen in elk geval niet verleerd. Neem de Nokia 7 Plus. Zeker de helft goedkoper dan de concurrentie en niet eens heel veel slechter.

Het is nog niet eens zo lang geleden dat Nokia samen met Ericsson de markt voor mobiele telefoons beheerste. Dat was nog in de tijd dat Europa technologisch een enorme voorsprong had op de VS vanwege het 3G netwerk.

Iedereen weet hoe dat is afgelopen: Nokia had geen goed antwoord op Google en Apple en maakte een verkeerde keuze. Het bedrijf ging in zee met Microsoft voor Windows Mobile. Luttele jaren later nam Microsoft het noodlijdende Nokia over om uiteindelijk het hele divisie op te heffen. Zeer tegen de zin van de Finnen, die het merk Nokia inmiddels hebben voortgezet in het bedrijf HMD en het ene toestel na het andere lanceren. Dit keer natuurlijk met Android.

De grote vraag is uiteraard: kan het bedrijf de achterstand in de markt ooit nog inhalen? Vermoedelijk niet met premium smartphones. Dat is toch echt de sector waar merken als Apple, Samsung en Huawei excelleren. Maar waar Nokia wel mee kan scoren is de min of meer verwaarloosde markt voor midrange toestellen.

Groot voordeel van Nokia toestellen is dat ze draaien op Android One. Dat is een kale versie van Android zoals Google die op zijn eigen toestellen aanbiedt.  Deze versie wordt sneller opgewaardeerd dan de zogeheten grafische schillen die LG, Samsung en anderen bij hun toestellen leveren. Het is wel te hopen dat Google het Android One-programma verder uitbreidt dan de achttien maanden ondersteuning voor nieuwe software en drie jaar beveiligingsupdates. Per slot van rekening is het niet meer zo vanzelfsprekend dat smartphones om de twee jaar worden vervangen.

Naast Android One is het grote pluspunt de prijs. De toestellen van Nokia zijn de helft goedkoper dan de topmodellen van Apple of Samsung.

Toch hoef je je absoluut niet te schamen voor de specs. De Nokia 7 Plus die we mochten uitproberen bestaat uit één stuk metaal, maar is niet heel veel zwaarder dan bijvoorbeeld een iPhone 8 Plus. De 7 Plus heeft een zogenaamd verlengd scherm met dunne randen. De resolutie van het scherm bedraagt 2160×1080 pixels: geen topper, en bij zonlicht helaas niet helder genoeg, maar ook niet onacceptabel. Aan de achterkant vinden we een vingerafdrukscanner en een dubbele camera voor bokeheffecten. Je kunt zelfs in 4K opnamen maken, met dertig beelden per seconde.

In benchmarks scoort dit toestel niet enorm hoog in vergelijking met toestellen als de Huawei P20 Lite, de Galaxy A8 of de Honor 9, maar traag zouden we dit toestellen niet willen noemen, al is het niet zo snappy als je bij topmodellen gewend bent.

Als we iets negatiefs moeten noemen dan is het het blikkerige geluid dat uit de luidspreker komt, daaruit is werkelijk al het laag weggehaald.

De Noka 7 Plus voldoet verder aan alle verwachtingen van een midrange toestel. Met name Android One is een verademing: geen dubbele overbodige software, geen aanmeldingsprocedures voor eigen diensten, gewoon een snelle registratie bij Google en je kunt het toestel gebruiken.

De prijs begint vanaf 399 euro voor 64 GB opslagcapaciteit, met als keuze zwart-koper of wit-koper. Heb je liever een 5,5 inch scherm zou je ook kunnen kijken naar nieuwe Nokia 6. Die is zelfs ruim 100 euro goedkoper.

Deel dit bericht

3 Reacties

Paul

Heb nu de 7+ paar weken in gebruik. Voldoet prima voor heel weinig geld.
Eigenlijk moet je zo’n review schrijven in het licht vanwaar een gebruiker hem wil inzetten.
Lawaaierig gelui, valt best mee, maar niet belangrijk. Aflezen in de zon, gaat prima.
En wat heel prettig is, is de batterijduur.
Haal zo maar 2 dagen.
Kortom prima, goedkoop toestel

bert

De beste Nokia’s waren toch echt wel de Windows Phone toestellen. De fel gekleurde verwisselbare achterkant, verwisselbare accu’s, grote IPS schermen, fijne camera’s. Heerlijk herkenbare niche. Dat monoblok metalen alles in een van Apple in budget versie vind ik maar niks.

Ron 2010

Tot mijn grote vreugde krijgen de modale Android gebruikers eindelijk terug een aanbod aan smartphones die gemaakt zijn voor de ware Android liefhebber. Jaren lang hebben de gevestigde waarden zoals samsung, htc, LG enz enz zodanig de markt gedomineerd met onophoudelijke prijsstijgingen en afnemende service dat de klanten op een gegeven moment alleen nog maar konden beschikken over toestellen met overbodige extras en onnodig veel dubbele apps omdat ze als fabrikant geen genoegen namen met de perfect werkende standaard apps van Google. Doordat deze fabrikanten almaar meer aanpassingen tot het extreme toe blijven forceren is een goed en vlot updatebeleid bijna onmogelijk geworden met als gevolg dat er nu meer concurrenten beseffen dat het met Android one anders kan. Zo heeft oa Nokia nu met de 7+ aangetoond dat je met puur Android zonder externe apps geweldige mooie toestellen op de markt kunt brengen dicht bij de ideologie waar Android voor staat zonder dat je er de hoofdprijs van een pixel voor moet betalen. Uiteindelijk zal de consument hierdoor als winnaar uit de bus komen omdat hij gegarandeerd drie jaar securitypatches gaat krijgen en de zekerheid heeft twee grote firmware updates te krijgen met alle nieuwe mogelijkheden die Android lanceert als gratis extraatje terwijl bedrijven als Samsung hun update problemen maar al te vaak misbruiken om klanten onnodig snel hun toestel weer maar eens te laten vernieuwen. Dank u wel Nokia dat julie de concurrenten tonen hoe het wel moet. Ik kijk alvast uit naar ontvangst van mijn 7+ in de zaligheid eindelijk eens niet bestolen te zijn.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond