Deel dit artikel
-

Hands-On: Nokia T20 Android tablet

Wie het tegen Apple wil opnemen moet onder de laagste prijs blijven, zal Nokia hebben gedacht. Het bedrijf heeft een eerste 10 inch tablet op de markt gebracht voor slechts 219 euro.

De wereldwijde tabletmarkt wordt al jaren gedomineerd door de iPad van Apple. Niet dat er geen alternatieven zijn, maar Apples grootste concurrent Samsung komt met de verkoop van zijn Android tablets niet in de buurt van Apple.

Daar komt nog bij dat Apple van alle markten thuis is: van betaalbare iPads (vanaf 389 euro) tot de dure 12,9 inch Pro’s (vanaf 1389 euro).

Die voorsprong heeft Apple toch grotendeels te danken aan Google. Dat bedrijf heeft met de ontwikkeling van Android vooral smartphones op het oog en geen tablets, al komt daar met het afgelopen week aangekondigde Android 12L wellicht verandering in. De meeste Android apps zijn dan ook niet geoptimaliseerd voor het grote scherm.

Kennelijk is Nokia zich bewust van de stevige concurrentie, want 219 euro is natuurlijk geen geld voor een 10,4 inch tablet, en voor twee tientjes meer (!) levert Nokia er zelfs nog een 4G antenne bij, zodat je een simkaart kunt gebruiken. Bij Apple betaal je dan fors meer.

Het eerste wat opvalt is het 16:10 schermformaat versus een 4:3 formaat voor de iPad. Wellicht is daarvoor gekozen om Android apps die niet zijn geoptimaliseerd voor het grote scherm niet volledig uit de pas te laten lopen. In feite is de T20 een groot formaat smartphone. Het virtuele toetsenbord wordt in de horizontale stand dan ook behoorlijk uitgerekt. Nokia heeft zelfs, net als bij zijn smartphones, FM radio ingebouwd. Die werkt trouwens alleen als je een koptelefoon aansluit.

De T20 is bepaald geen budgettablet met magere prestaties, al zou je dat misschien voor die prijs wel verwachten. De behuizing van gezandstraald aluminium oogt mooi en stevig. De octa-core chip heeft voldoende pk’s, waardoor de tablet snel reageert.

De 8.200 mAh accu is verder voldoende krachtig om de hele dag mee te gaan. Standaard wordt 4GB RAM en 64GB ROM ingebouwd. Het opslaggeheugen is uitbreidbaar met een microSD geheugenkaart.

Je krijgt er, zoals je gewend bent van Nokia, een kale versie van Android 11 bij. De tablet wordt standaard geleverd met Google Kids Space voor kinderen. Google Entertainment Space is eveneens beschikbaar op de T20.

Maar op ander gebied laat het tablet het afweten. Het 10,4-inch tablet biedt een 2K resolutie scherm (1200×2000 pixels tegen) met een helderheid van 400 nits. Daar legt de T20 het toch af tegen de goedkoopste iPad die 500 nits heeft. Het scherm is flets en weinig inspirerend, een beetje zoals we van de Nokia smartphones gewend zijn. De goedkoopste iPad is met 2160 x 1620 pixels echt veel beter.

Voor zit een 5 megapixel selfiecamera, achter een 8 megapixel camera met autofocus. Video opnemen en afspelen gaat schokkerig. Toegegeven: een tablet koop je niet voor de camera’s, maar toch.

Voor browsen is deze Nokia tablet ruim voldoende. Maar een tablet gebruik je toch vooral voor entertainmentdoeleinden en dan moeten beeld en geluid zo goed mogelijk zijn. De Galaxy Tab serie van Samsung biedt in dat opzicht een betere kwaliteit, en is niet heel veel duurder.

Wie heel erg verknocht is aan Android, krijgt in elk geval dezelfde ervaring als op de smartphone. Ben je wat minder eenkennig, en wil je vooral video kijken en muziek afspelen, dan ligt een iPad meer voor de hand. Voor een iPad betaal je weliswaar (fors) meer, maar hij gaat ook langer mee: Nokia belooft drie jaar beveiligingsupdates, een iPad wordt doorgaans vijf jaar bijgewerkt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond