Deel dit artikel
-

Hands-on: Nokia X10

De rentree van Nokia op de smartphonemarkt, alweer enkele jaren geleden na de mislukte overname door Microsoft, werd enthousiast ontvangen. Het Finse bedrijf lanceerde, via een nieuwe joint venture, betaalbare toestellen met redelijke specs en in het kader van het Android One programma een kale Android versie zonder veel extra’s.

Inmiddels is het enthousiasme wel flink getemperd. De belofte om snel nieuwe Android versies te leveren is niet ingelost. Heel wat Nokia toestellen wachten nog steeds op Android 11, terwijl concurrenten die al hebben uitgerold.

Daarnaast heeft Nokia duidelijk moeite om zich staande te houden ten opzichte van de concurrenten. Chinese merken bieden even goedkope toestellen met veel betere specs.

Kennelijk is de boodschap wel overgekomen, want dit voorjaar presenteerde Nokia een nieuw portfolio smartphones met (afhankelijk van het toestel) drie jaar software upgrades en maandelijkse beveiligingsupdates. Nokia onderscheidt nu onder meer de G en X series, elk met twee modellen, in plaats van een reeks van toestellen met verschillende versienummers.

Wel blijft het lastig voor gebruikers van oudere Nokia toestellen om te achterhalen wat nu precies de opvolger is van hun toestel. De G serie lijkt de 6.2 op te volgen, waarbij de prijs flink is gedaald en de batterij zeker drie dagen meegaat, maar dat heeft het bedrijf wel bereikt door de schermresolutie terug te schroeven. Je gaat er dus niet in elk opzicht op vooruit.

De G20 wordt geleverd voor nog geen 169 euro, het eerstvolgende toestel X10 is met 309 euro wel duurder, maar gelet op de specs wel een van de goedkoopste 5G toestellen op de markt.

Veel van de functies van het toestel zou je enkele jaren terug alleen in premium smartphones hebben aangetroffen, zoals een vingerscanner (dit keer aan de zijkant), gezichtsherkenning en de 48 MP quad-camera met ZEISS-lenzen.

Het forse 6.67 Full HD+ display verwacht je eigenlijk ook alleen bij premiumtoestellen, maar haalt het niet bij de scherpe OLED schermen van Apple of Samsung.

Zoals ook de Qualcomm Snapdragon 480 processor niet de snelste is op de markt. Snelle schermanimaties willen nog wel eens ‘stuiteren’. De luidsprekers produceren nog steeds een veel te blikkerig geluid en de ingebouwde microfoon is matig.

Qua kleurstelling is de keuze helaas ook al niet groot. Van de witte of groene kleur (geïnspireerd op het Scandinavische landschap) moet je houden.

Toch blijft Nokia een aantrekkelijk merk. Er zijn nog maar weinig fabrikanten die het Android One programma omarmen. Wil je een Android versie zoals die door Google bedoeld is dan heb je buiten Nokia eigenlijk alleen de keuze uit dure Pixel toestellen.

Het toestel heeft verder nog gewoon een ouderwetse aansluiting voor (bedrade) oordopjes. Het snoertje fungeert tevens als antenne voor de ingebouwde FM Radio, die je ook nog maar in weinig toestellen aantreft. En er is dual sim voor het gebruik van twee simkaartjes.

Nokia levert geen oplader meer mee in de doos, waarmee het in de voetsporen treedt van veel andere fabrikanten. Aardig is wel dat je een gelijk een (eco)case bij krijgt.

Het topmodel X20 koop je eigenlijk alleen vanwege de camera’s, een 64 MP quad-camera en 32 MP front camera (tegen 8 MP bij de X10). Met de Dual Sight multi-cam schiet je bovendien video’s vanuit meerdere hoeken tegelijkertijd, maar met 379 euro zit je dan wel in een prijsklasse waarbij andere toestellen wellicht meer mogelijkheden bieden.

De X10 is een betaalbaar toestel voor alledaags gebruik, waarvoor je niet al te veel betaalt, met een redelijke batterijduur (twee dagen) en behoorlijke specs, maar het is zeker niet het beste toestel in deze prijsklasse. De ondersteuning voor drie Android versies maakt het toestel aantrekkelijk, al is te hopen dat Nokia die wat sneller uitrolt.

Deel dit bericht

2 Reacties

bert

Geheimtip: gebruik in 2021 gewoon weer een Nokia Lumia 1020. De camera staat nog steeds zijn mannetje (youtube WillItBeatNokia): 41 echte megapixel (géén quadbayer!), 11mm sensor, filmt in 1080p met 4x echte zoom, en 720p dus bij 6x zoom. 4K of 8k wil je niet eens i.v.m. bloat.
Maar beste is dat het de ultieme afkicktelefoon is. Je hebt Here+ Drive (betere navigatie zonder de opgefokte live-snelste route van Google Maps met babystem), Lumia Camera (nog altijd beste camera-app), en Telegram (om van Facebook af te kicken). Dankzij een actieve Telegram community is sideloaden gelukkig weer mogelijk, waardoor Windows 8.1 mobile weer alive en kicking is.

Erwin Boogert

En qua apps, is er bij ontwikkelaars animo om die up to date te houden?

Ik hoor dit voor het eerst. Net even vlug gekeken en die Lumia verscheen al in juli 2013.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond