Deel dit artikel
-

Hands-on: Samsung Galaxy S5 met Gear Fit

Het is het toestel waarvoor gebruikers enkele weken terug in de rij stonden, zoals we dat van Apples iPhone gewend zijn: de Samsung Galaxy S5. Die desgewenst wordt geleverd met Gear Fit, de slimme fitnesstracker. Maken ze de hoge verwachtingen waar?

Het is een toestel met een prettig groot en helder AMOLED-scherm, weer een tikkeltje groter dan de Galaxy S4 van vorig jaar, namelijk 5,1 inch. De resolutie bedraagt 1920 x 1080, wat een pixeldichtheid (ppi) van 432 geeft.  De achterkant wordt gekenmerkt door een plastic putjespatroon, dat goedkoop aanvoelt. Niet het soort design dat je van een premium smartphone zou mogen verwachten.

Naar verluidt komt er in juni nog een premiumversie van de S5, met een nog hoge resolutie QHD (2K) scherm en een metalen behuizing. De vraag is waarom Samsung die niet meteen heeft gelanceerd. De ‘normale’ versie kost zonder abonnement al 699 euro en voor dat geld verwacht je een professionele uitstraling. De ergernissen zitten hem vooral in de details: De USB-poorten zitten verborgen achter een rubberen plaatje dat je met de vingers moet lospeuteren. Dat komt omdat Samsung de S5 profileert als vocht- en stofvrij.

De S5 is een Androidtoestel, maar niet direct als zodanig herkenbaar. Samsung heeft er een complete softwarelaag overheen gegooid. Dat is even wennen voor wie overstapt van een klassieke Android smartphone, maar niet bezwaarlijk. Niet alles is even mooi afgewerkt, het virtuele toetsenbord doet bijvoorbeeld wat ‘Aziatisch’ aan. Wie al een Androidtoestel had kan snel van start, even het voor Android gebruikte Google-adres invoeren en de in de cloud bewaarde gegevens terugzetten en al je eerder geïnstalleerde apps worden automatisch op de achtergrond gedownload.

De S5 is de eerste Galaxy-smartphone met een vingerafdrukscanner, maar dat is nou niet meteen voor iedereen een must have. Net zo min als de hartslagmeter die zich direct onder de cameralens bevindt.

Het thema van de S5 is gezondheid en dus levert Samsung voor tweehonderd euro extra een slimme horloge Gear Fit, die is uitgerust met een stappenteller, versnellingsmeter, gyroscoop en een hartslagmeter. De Gear Fit is los te gebruiken, maar dat is niet verstandig omdat je hem via een app kunt configureren. Daarnaast werkt de Gear Fit momenteel alleen met de S5.

Het apparaatje dat als een normale horloge gebruikt kan worden, ziet er met het heldere schermpje best kek uit. We voorzien wel een probleem met het armbandje. Als dat uitscheurt, lijkt vervanging niet makkelijk. De Gear Fit moet worden opgeladen via een opzetstukje dat op een connector moet worden gedrukt. We vrezen dat die binnen de kortste keren zoek zal raken.

De koppeling van de Gear Fit aan de S5 ging niet van een leien dakje, en dan nog is het praktische nut buiten de fitnesstoepassingen om ver te zoeken. Voor smsberichtjes is het nog wel te doen, maar e-mail of via WhatsApp verzonden teksten lezen op dit horloge is absoluut af te raden. Uit diverse testen blijkt dat de Gear Fit ook niet erg nauwkeurig is, een te hoge hartslag meet, dan wel te veel stappen telt. Wellicht worden deze kinderziekten met software-updates verholpen. De Gear Fit is eigenlijk alleen aan te raden voor fitnessfanaten, maar die hebben aardig wat alternatieven.

Eigenlijk vraag je je af waarom Samsung zijn gebruikers maar blijft overladen met een hoop toeters en bellen die je beter in gespecialiseerde telefoons kunt stoppen. Want in essentie is de S5 best een goed toestel dat alleen iets mooier afgewerkt had kunnen zijn. Niet de vingerscanner of de hartslagmeter, maar de zeer hoge processorsnelheid (met dank aan de Snapdragon 801, Qualcomms nieuwste en snelste processor) is zonder meer de beste eigenschap van deze smartphone. Alles draait behoorlijk soepel, wat je vooral merkt bij grafisch rijke toepassingen als Google Maps.

Bijzonder is ook dat de S5 is dat de smartphone is voorzien van een Ultra Power Saving Mode. Als de batterij bijna leeg is, schakelt het toestel een groot aantal functies uit (en wordt de kleurscherm zelfs zwart-wit) zodat je nog een volle dag bereikbaar bent. Kom daar maar eens om bij andere toestellen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond