Deel dit artikel
-

Hands-on: We.Stream

Gelukkig ligt die tijd achter ons, op vakantie naar Frankrijk proberen goeie wifi op de camping te vinden of te dure simkaartjes kopen met een bundel waar je net tien mailtjes mee kan versturen. We nemen nu lekker onze belminuten en databundel door heel Europa mee. Daarbuiten is voor de meesten van ons nog altijd een drama. Een enkeling kan nog een redelijk betaalbaar bundeltje kopen, maar meestal ben je overgeleverd aan de wirwar van simkaartjes met onvoordelige tarieven. Er is nu een alternatief: We.Stream.

Neem nou een land als de VS, daar zou je toch verwachten dat je daar ondertussen een leuk bundeltje in Nederland voor kan aanschaffen. Bij Vodafone krijg je voor vijf euro 30 MB, 30 belminuten en 30 sms’jes. Je durft voor zo’n bedrag nog geen straat op Google Maps op te zoeken, laat staan ermee te navigeren. Het wordt dus al gauw een een simkaartje bij Verizon of AT&T halen en voor 50 dollar krijg je dan meestal wel zo’n 2GB aan data. Wil je hier met meerdere mensen gebruik van maken, dan kun je jouw internetverbinding delen via je smartphone, maar vaak zijn de simkaartjes daarvoor gelimiteerd, meestal kan dat voor 25 dollar extra dan weer wel.

Ik heb zelf geprobeerd een mifikastje mee te nemen naar de VS, want zo’n ander simkaartje betekent ook dat WhatsApp of iMessage niet meer op jouw nummer werkt en dat je ook niet gebeld kan worden op je eigen nummer. Via zo’n kastje had ik bijvoorbeeld in Engeland internet voor het hele gezin met een extra prepaid simkaart en kon iedereen gewoon blijven appen met eigen nummer (als de batterij het na drie uur nog deed tenminste). Maar niet in de VS, die hebben net weer een ander netwerk, waardoor dat kastje daar niet werkt met die sims. Als laatste optie de keer erop een extra toestel meegenomen en die als wifikastje gebruikt.

Op de CES in Las Vegas kwam ik begin dit jaar in het Holland Paviljoen Robert Pronk van We.Stream tegen. Ik vertelde hem hoe ik van hotelwifi naar hotelwifi mijn weg door Vegas baande en zo probeerde al mijn afspraken af te werken (wat voor geen meter werkte natuurlijk). Hij gaf me een We.Stream apparaat voor drie dagen mee. Ik kwam er gelijk weer achter hoe belangrijk het voor mijn werk was dat ik continu gebruik kon maken van mijn eigen nummer en eigen telefoon, zonder te letten op alle data en belkosten. Ease of mind heet dat dat dan. Zo kon ik gelijk als een wandelende wifitoren een groepje collega’s via een wachtwoord met me laten meeliften.

Het werkt heel simpel. Je koopt de We.Stream op hun website of bij bol.com, voor 179 euro. Of je koopt hem aan boord in een KLM-vliegtuig. De eerste 3 dagen wereldwijd internet zitten hier alvast bij inbegrepen. Na het aanmaken van een account kun je zelf bepalen wat voor data-abonnement je erbij neemt. Wat je ook kiest, het abonnement is geldig in 145 landen en altijd tegen hetzelfde tarief. Door middel van een ingebouwde Cloud SIM hoef je ook niet een kaartje te activeren of te verwisselen, dat is allemaal al voor je geregeld.

Deze Cloud SIM zorgt er namelijk voor dat het apparaat automatisch verbinding maakt met de lokale netwerk operator die op jouw locatie van dat moment het sterkste internetsignaal geeft. 
Daarna bepaal jij hoeveel data je nodig hebt en hoe vaak. Het begint bij één dag voor acht euro ex btw met 500MB aan data, vervolgens een week lang 500MB per dag voor 49 euro ex btw, of 30 dagen lang eenmalig 5GB voor 99 euro ex. btw, 10 GB voor 149 euro ex btw en voor de frequente reiziger zijn er zelfs jaarabonnementen vanaf 249 euro ex. btw per jaar voor 2GB per maand.

Het is gewoon even goed kijken wat het beste bij jouw situatie past, hoeveel data je nodig verwacht te hebben en hoe vaak en lang je reist. In sommige landen ben je met de We.Stream een stuk goedkoper uit dan een lokaal kaartje, in andere juist weer duurder. Het mooie is dat je in dat laatste geval nog steeds een lokale simkaart (of zelfs twee) kunt kopen en in de We.Stream kan plaatsen. Hij werkt tevens als een mifikastje, maar deze doet het dan voor de verandering wel overal en is niet zo gauw leeg.

Je kunt tot maximaal vijf apparaten met 1 We.Stream verbinden. Bij intensief gebruik levert de batterij tot 15 uur lang stroom. Er zit letterlijk een zware batterij in, het kastje weegt dan ook 240 gram. Je powerbank kun je thuislaten, want hij kan ondertussen ook je smartphone opladen.

Nog een fijn onderdeel is de ingebouwde VPN, zonder extra kosten. Via Cloud VPN maak je een beveiligde verbinding tussen de We.Stream WiFi-hotspot en de We.Stream server en ga je vanaf hier het internet op. Er is nog een extra optie voor een P2P VPN waarmee je een beveiligde verbinding tussen de We.Stream WiFi-hotspot en een bedrijfsnetwerk maakt, zonder tussenkomst van een hostingpartij. Zelfs in Europa kan dit van pas komen, als je niet op een openbaar onveilig wifi-netwerk wil inloggen.

Als er dan één verbeterpuntje aangegeven mag worden, dan is dat de meegeleverde purse die als hoesje functioneert. Deze schijnt ondertussen vervangen te zijn door een opbergetui, maar tijdens gebruik is er geen bescherming. Helemaal los in je tas of bloot op tafel is ook niet prettig (alhoewel het touchscreen aardig krasbestendig is en de kast van stevig aluminium is gemaakt). Ik zou als ik We.Stream was gauw nog even een bereidwillige partij op Alibaba zoeken en nog 1000 transparante siliconen cases laten maken.

Verder dan dat is er niets aan te merken op de We.Stream en is het vooral even rekenen geblazen. Misschien is het aardig om op de site een rekenprogrammaatje te plaatsen, waar je kan invoeren waar en hoe vaak je van plan bent dit jaar te gaan reizen. Ik denk dat je de aanschafkosten er al na drie reisjes uit hebt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond