Hands-on: Xiaomi 12 Pro

De slag om de smartphonemarkt wordt tegenwoordig vooral bepaald door Chinese fabrikanten. Niet in de laatste plaats omdat Huawei zijn dominante positie is kwijtgeraakt door de Amerikaanse handelsboycot en dat bedrijf geen Google diensten meer mag afnemen.
Toch is het niet zo makkelijk om de positie van Huawei over te nemen. De kanshebbers zijn relatief kleine ondernemingen met minder marketingbudget en weinig naamsbekendheid. Merken als OnePlus of Oppo zullen Nederlandse koper niet meteen inspireren, ook al valt er weinig aan te merken op hun toestellen.
Ook Xiaomi is al een tijdje actief op de Nederlandse markt en net als bij Apple of Samsung worden de (Android) topmodellen in drie varianten uitgebracht.
De 12X en 12 hebben elk een scherm van 6,28 inch, de Pro versie is een langgerekt toestel van 6,73 inch. Qua kleur is er niet veel keuze: paars, blauw en donkergrijs. Ze hebben allemaal een matte afwerking, maar de toestellen zijn glad en zwaar genoeg om makkelijk uit je handen te glijden. Een hoesje is geen overbodige luxe en dan valt het lelijke camera-eiland ook minder op.
De maximale ververssnelheid van elk van de toestellen is 120Hz, maar alleen de 12 Pro past de snelheid aan op basis van de content en zou daarmee iets zuiniger moeten zijn. Alle toestellen draaien op Android 12 met de eigen MIUI 13-schil, maar die verschilt gelukkig maar weinig van een kale Android versie zoals Google en Nokia die leveren.
Wel vind je gelijk een aantal Xiaomi apps op de toestellen, en Netflix, Amazon, TikTok, Spotify en Facebook zijn voorgeïnstalleerd. YouTube Premium kun je drie maanden gratis uitproberen.
Net als veel andere fabrikanten biedt ook Xiaomi drie grote Android-updates en vier jaar Android-beveiligingspatches. Alleen voor de goedkopere 12X is de situatie onduidelijk.
Bij de nieuwste toestellen draait het, net als bij de concurrenten, eigenlijk vooral om de camera’s. Foto’s kun je maken bij uitdagende lichtomstandigheden of bewegende objecten, belooft Xiaomi. Met in de hoofdrol een 50MP groothoekcamera, die op zowel Xiaomi 12 Pro als Xiaomi 12zelfs 8K-opnamemogelijkheden biedt (De Xiaomi 12 en Xiaomi 12X hebben een 13MP ultragroothoekcamera en een 5MP telemacrocamera).
De Xiaomi ProFocus identificeert op basis van kunstmatige intelligentie wazige of onscherpe opnamen van bewegende of verborgen onderwerpen. Ook de autofocus mogelijkheden voor ogen en gezicht zijn hiermee verbeterd. Dankzij Ultra Night Video kun je bovendien ook video’s opnemen met extreem weinig licht.
Bij de presentatie in Amsterdam in de Hermitage mochten we foto’s en video-opnamen met het toestel maken die inderdaad niet onderdoen voor foto’s van camera’s van derden, zij het dat het geluid uit de luidsprekers voor een dergelijk toptoestel echt onder de maat is.
Maar dan de prijs. Xiaomi had ooit de naam betaalbaar te zijn, maar zit met zijn toestellen nu op ongeveer het niveau van Samsung en Apple. Voor de Xiaomi 12 Pro leg je minimaal 1099 euro neer. Voor dat geld krijg je de versie met 8GB RAM en 256GB interne opslag. De Xiaomi 12 is met 899 euro even duur als de laatste iPhone Pro.
Voor alle duidelijkheid: voor dat geld krijg je een toptoestel waar niet veel mis mee is. Maar met die bedragen wordt een overstap van een vertrouwd merk als Apple of Samsung lastig, want het onderscheidend vermogen van de toestellen is tegenwoordig niet bijster groot meer. Daar komt bij dat veel premiumkenmerken al redelijk snel, soms binnen een jaar, doorsijpelen naar midrange toestellen. Een jaartje wachten en je hebt een Pro voor een mindere prijs.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond