Deel dit artikel
-

Hands-on: X-Tigi S18, een ouderwetse mobiel uit Ghana

‘Lelijk, achterhaald en ideaal voor de vakantie’, zo zou je de X-Tigi S18 telefoon misschien het beste kunnen beschrijven. Na enthousiaste berichten op de meeste grote techsites over de laatste trend onder de jongeren van Accra (Ghana), werd het tijd om deze telefoon aan te schaffen. Want, zeg nou zelf, de vakantie is toch eigenlijk om rust te komen?

De X-Tigi S18 is een Chinese telefoon waarover weinig is te vinden op internet, anders dan de nieuwsberichten die weer het gevolg waren van een artikel op Medium. Daarin schrijft Emmanuel Quartey met verbazing over de plotselinge populariteit van het toestel. Veel van zijn vrienden hebben sinds kort naast hun iPhones en high end Android toestellen ook een S18 op zak. Logisch, zo blijkt aan het einde van het verhaal.

De telefoon lijkt op wat we eind jaren negentig gewend waren: het design is op zijn best gezegd ‘retro’. Het besturingssysteem is ondanks het gebruik van oude Android iconen, gelijk aan dat van de de oude Nokia telefoons (Symbian). De camera maakt 3 megapixel foto’s (zo 2006!) en de batterij gaat langer mee dan we vandaag gewend zijn. Sterker nog, dit is een van de eigenschappen die de telefoon bijzonder maakt.

Met een batterij die vijf keer zoveel capaciteit heeft als de batterij van de iPhone 6 zul je deze telefoon zelden hoeven opladen. Op een volle accu van de X-Tigi S18 zou je zonder problemen de iPhone dus meerdere keren kunnen opladen. Handig als je bijvoorbeeld op vakantie bent en niet de hele tijd op jacht wilt naar een stopcontact om te voorkomen dat je digitale lifeline uitvalt.

Naast de accu is het toestel ook op het gebied van apps iets meer van vandaag dan van de jaren negentig: zowel Facebook als WhatsApp is beschikbaar voor het toestel. Verwacht geen vloeiende ervaring, of pushberichten op het moment dat je een nieuw bericht hebt, want het besturingssysteem is van voor het push notificaties-tijdperk. Het voorziet in ieder geval in de mogelijkheid om beperkt verbonden te blijven met vrienden en andere contacten.


Andere kenmerken van het toestel zijn de beperkte internet snelheid (2G), opladen via micro USB (standaard Android oplaadkabel) en een bijgeleverde USB LEDlamp om van de telefoon een lamp te maken. Daarnaast kan je er ook een lokale simkaart in stoppen (of 2), want het toestel heeft ruimte voor maar liefst drie simkaarten. Handig als je toch even Facebook wilt checken, of lokaal wilt kunnen bellen voor taxi’s of reserveringen, zonder dat het je een fortuin kost.

Hoe bevalt de telefoon? Ik ben onder de indruk van hoe lang de accu het volhoudt. Na een week op de eerste volle accu is de batterij pas door 15 procent van zijn accu heen. Op zich is het logisch, want zonder voortdurend gebruik te maken van internet zou mijn smartphone het ook een stuk langer op een laadbeurt kunnen volhouden.

Daarnaast bel ik tegenwoordig niet zo veel meer als vroeger. Kan ik ook zonder WhatsApp en Facebook? Ja, dat gaat eigenlijk heel goed! WhatsApp conversaties zijn binnen mijn contactenlijst meer chit-chat dan dat er prangende vragen worden gesteld waar ik direct op moet reageren. Mocht dit wel voorkomen, dan bellen mensen wel als een reactie te lang uitblijft. Facebook is een medium dat ook prima zonder aandacht kan, al kan ik mij voorstellen dat het voor de meeste mensen even wennen is. Maar goed, is het voor de meeste mensen niet ook even wennen tijdens de eerste paar dagen op vakantie?

Of de X-Tigi S18 een vaste plek in mijn dagelijkse bagage krijgt moet ik nog zien, want zo vaak raak ik niet zonder batterij. De volgende vakantie blijft mijn smartphone in ieder geval thuis, want met deze telefoon heb ik alle noodzakelijke functionaliteiten bij me: bellen, SMSen en rust. Meer heb je toch niet nodig?

X-Tigi is op Jumia in Ghana te bestellen voor ongeveer 22 euro.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond