Deel dit artikel
-

´Harttransplantatie´voor webzoeker Ilse

Zoekmachine Ilse.nl krijgt een nieuw zoekhart. Ilse Media nam een licentie op de Franse zoektechnologie Exalead om betere Nederland-georienteerde zoekresultaten te tonen. Een betaversie is nu online om gespecialiseerde bloggers te laten reageren. Binnenkort gaat de nieuwe Ilse.nl van start. Verticaal georienteerde zoekkanalen volgen.

Een half jaar geleden besloot Ilse de eigen zoekmotor achter de gelijknamige webzoeker te vervangen door technologie van een externe partij. "De technologische ontwikkelingen bij andere zoekbedrijven gaan sneller dan wij aan kunnen", aldus hoofd Search & Research Nils Rooijmans van Ilse. "We kiezen er bewust voor geen zoekresultaten in te kopen bij een partij als Google of Live.com. Met de Exalead-technologie kunnen we namelijk ook zelf nog sleutelen aan de techniek."

Ilse bekeek onder andere zoektechnologieen van Convera, Fast Search, Seekport en Snap maar koos vanwege de prijs en flexibiliteit van de software voor Exalead.

"Met de nieuwe webzoeker willen we niet onder doen voor Google, maar we hebben niet het idee beter dan hen te kunnen zijn. Wel anders." Ilse specialiseert zich op het Nederlandse domein. De webzoeker indexeert sites met een .nl-domein en sites met een buitenlandse domeinextensie waar vanuit het Nederlandse domein veel naar wordt verwezen.

Gisteren publiceerde Ilse de testversie van de nieuwe webzoeker op Qa.ilse.nl. Rooijmans: "We zitten nog in de testfase en peilen nu de reacties van de blogosfeer. Ik denk dat we voor 90 procent klaar zijn. Met hulp van kritische gebruikers willen we die laatste 10 procent verbeteren." Dat die techniek werkt, blijkt uit de uitvoerige reacties die Ilse krijgt via onder meer het eigen weblog, Marketingfacts.nl en Dutch Cowboys.

De nieuwe zoeker gaat voor het einde van het jaar online.

Voor een vollediger aanbod sloot Ilse een samenwerkingsverband met bedrijvengids iLocal. Gebruikers van Ilse.nl krijgen suggesties uit iLocal als hun zoekopdracht daar aanleiding tot geeft. Geld verdient Ilse met betaalde tekstadvertenties uit Googles advertentiebestand Adwords.

Binnenkort, zegt Rooijmans, breidt Ilse uit met gespecialiseerde zoekkanalen, 'verticals'. Voor onderwerpen als auto's en vakanties wordt de zoeker doorverwezen naar een aparte pagina met zoekresultaten. Daarop krijgt hij direct de gezochte informatie in een totaaloverzicht voorgeschoteld. Rooijmans: "Normaal klik je vanuit de zoekresultaten naar een website, alwaar je moet gaan zoeken naar bijvoorbeeld product- en prijsinformatie. Die extra stap nemen we weg."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond