HD-experts steken koppen bij elkaar

Nederlandse HD-experts lanceren een expertgroep Digitale Televisie om de drempels bij de uitrol van alle vormen van digitale televisie, waaronder HDTV, te identificeren en weg te nemen. Professor Erik Huizer, tevens in dienst bij het NOB, ziet een belangrijke rol weggelegd voor p2p-technologie om distributie van HDTV schaalbaar te houden.
"Door de fragmentatie en de vaak tegenstrijdige belangen in de huidige keten van televisiecreatie, -productie, -uitzending, -distributie en -consumptie, wordt een snelle, brede introductie van digitale TV vertraagd. Dat is jammer, want heel wat maatschappelijke en economische mogelijkheden van het medium blijven zo onbenut", zegt Ton van Mil in een verklaring over de oprichting van de expertgroep Digitale Televisie.
Van Mils denktank Immovator nam samen met de provincie Utrecht en Taskforce Innovatie Utrecht het initiatief tot de expertgroep. Daarin delen bedrijven als NOS, RTL Nederland, UPC, Essent, United Broadcast Facilities maar ook Tele2 hun ervaringen met digitale televisie. Anderen zijn vrij zich aan te sluiten.
"Iedereen heeft drempels, die proberen we weg te nemen de komende jaren", aldus Van Mil tegen Emerce. Tijdens een bijeenkomst over HDTV in Hilversum eerder deze week bleken er nog veel incompatibiliteitsproblemen te zijn tussen tv's, decoders en andere randapparatuur. NOB's Erik Huizer: "Dat is een typisch verschijnsel bij de uitrol van een nieuwe technologie."
Huizer zonder een specifieke voorkeur voor techniek uit spreken: "peer-to-peer technologie is nodig om schaalbaar te blijven."
Enkel de kabelmaatschappijen zijn momenteel in staat om HD-televisie door te geven. ADSL-bedrijven KPN en Tele2 kunnen nog niet voldoende bandbreedte bieden om de doorgeefkwaliteit van internet, HDTV én telefonie te garanderen. Wel doen deze bedrijven al ervaring op met digitale en interactieve televisie.
Een paar keer per jaar zullen directeuren en andere hoge bestuurders van de leden uit de expertgroep samen komen om ervaringen en zorgen met elkaar te delen. De informatie uit de gesprekken wordt gebruikt de ´technische neuzen´ één kant op te houden. Een veelvoorkomend probleem is het gebrek aan uniformiteit en consensus rondom het gebruik van standaarden.
Iets meer dan de helft van de televisies die nu worden verkocht is HD Ready, berichtte deze uitgave gisteren. Dat bleek uit onderzoek van GfK. Het bedrijf verwacht dat er dit jaar 800.000 HD Ready-beeldschermen zullen worden verkocht.
Product- en prijsvergelijker Vergelijk.nl zag de vraag naar platte, digitale beeldschermen afgelopen weken bijna verdubbelen ten opzichte van begin mei, aldus een woordvoerster, door het WK Voetbal. Twee weken geleden lag het aantal doorkliks naar webwinkels vanuit Vergelijk.nl meer dan 125 procent hoger en vorige week bijna 100 procent. Exacte aantallen noemt het bedrijf niet.
(Foto: Bryan Veloso, via Creative Commons-licentie)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Ton
Peer2Peer is alleen interessant voor HD distributie als je een paar dagen hebt om te wachten totdat het bestand binnen is. No way dat P2P technologie in staat is om HD realtime en betrouwbaar bij eindgebruikers te krijgen. Daarvoor heb je Edge distributie nodig. Er wordt op dit moment een proef met HD streams via Internet gedaan: http://www.jet-stream.nl/samples/index.html
anoniem
Ik zou graag meer onderbouwing willen lezen over de keuze voor Peer to Peer, volgens mij wordt hier een visionaire kreet geslaakt zonder de technologie te begrijpen.
Kjeld
Dit lijkt me wel erg nodig als je dit bekijkt http://www.youtube.com/watch?v=_DW4kZAdzxo