Deel dit artikel
-

Hij komt: de Affectieve iPod

Een huidsensor die je fysiologie meet in combinatie met software die de weg kent in de muziekbibliotheek, wie weet belandt deze Nederlandse technologie ooit nog eens in een iPod.

Marjolein van der Zwaag deed aan de Universiteit van Groningen onderzoek naar zo’n muziekspeler voor de afdeling Brain, Body, and Behavior department van Philips Research in Eindhoven en promoveert 26 april op het onderwerp.

Muziek is een ideale manier om in een bepaalde stemming te komen, of dat nu boos, energiek, sentimenteel of ontspannen moet zijn. Luisteren naar de radio helpt dan maar half. Want hoe zorgvuldig de nummers van een muziekzender ook zijn uitgezocht, er komt om de paar liedjes altijd wel een nummer langs dat een domper is op die stemming. Om die reden zetten mensen net zo lief hun CD’s op, of kiezen ze muziek van hun eigen iPod. Daar is het probleem weer dat de collecties vaak zo uitgebreid zijn dat mensen er zelf nauwelijks de weg in kennen.

Van der Zwaag onderzocht aan de hand van een tweetal fysiologische variabelen het effect dat muziek op de gemoedstoestand heeft: de huidtemperatuur en de huidweerstand, de mate van elektrische geleiding van de huid die varieert met het vochtgehalte. De eerste zegt iets over hoe positief de luisteraar is, de tweede over hoe energiek hij is. Zo zijn alle emoties te plaatsen in een assenkruis.

Huidtemperatuur en huidweerstand zijn allebei heel goed te meten met een sensor, bijvoorbeeld aan een polshorloge. Zo krijgt de affectieve muziekspeler informatie over de stemming van de luisteraar. Een optie is dat de luisteraar aan de nummers die hij in zijn muziekspeler invoert, startwaarden meegeeft: Hoe positief en hoe energiek wordt hij ervan.

Van der Zwaag heeft een prototype van het apparaat ook op automobilisten getest en die blijken inderdaad in een rustige stemming te kunnen komen als ze maar de juiste stemming ‘bestellen’.

Philips Research heeft wel veel interesse in haar bevindingen, maar momenteel nog geen concrete plannen om het apparaat zelf in ontwikkeling te nemen.

Deel dit bericht

1 Reactie

dennis

wat een onzin. Alsof muziek gedraaid wordt OMDAT je in een bepaalde stemming bent. Veel mensen zetten juist iets om om IN een stemming te komen. En maak daar maar eens een sensor voor.

Voorbeeldje er moet PR gezocht worden dus we kiezen maar een een popie jopie insteek. Terwijl deze toepassing op zich natuurlijk voor heel veel interessante zaken geschikt kan zijn die veel meer het noemen waard zijn (medische wetenschap).

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond