Deel dit artikel
-

“Hoge prijs en hardware probleem voor eBooks”

De relatief hoge prijs en de benodigde hardware zijn een belemmering voor de Amerikaanse markt voor digitale boeken, de zogenaamde eBooks, zegt onderzoeksbureau Arthur Andersen . In Nederland staat de eBookmarkt volgens betrokkenen nog in de kinderschoenen met hoogstens dertig aangeboden e-booktitels.

Peggy Smyth, chef afdeling media en entertainment van Arthur Andersen Noord-Amerika gelooft dat digitale boeken nooit de papieren versie zullen vervangen. Veertig procent van de vijftienhonderd ondervraagden waardeert het concept eBook, maar twintig procent van die groep koopt in de komende zes maanden een digitaal boek. De redenen om niet tot een koop over te gaan betreffen de prijs en de hardware die nodig is een eBook te lezen. Elektronische boeken kunnen op twee manieren gelezen worden: via een draagbare eBook-lezer of via eBook-software op een personal computer, notebook of organizer.

De specifieke eBook-apparaten vinden de ondervraagden te duur. Een kwart van de repondenten koopt een exemplaar wanneer de prijs op of onder de honderd dollar ligt. Momenteel kost een geavanceerd model tussen de zes – en zevenhonderd dollar en een standaard model doet driehonderd dollar. Bijkomend probleem is het kleine scherm. Volgens Smyth wordt de technologie pas verbeterd wanneer er bij het grote publiek acceptatie bestaat over het e-bookconcept.

Er bestaan ook voordelen zoals bijvoorbeeld portabiliteit. "In plaats van met zware boeken te sjouwen heeft iemand op reis enkel een eBook-lezer nodig zo groot als een PDA-apparaatje. En iemand die meteen een boekenrecensie wil lezen, kan die direct downloaden en vervolgens lezen." Daarnaast zijn eBooks geschikt voor technische handleidingen die meerdere malen geupdate moeten worden en achterhaald zijn wanneer ze gepubliceerd worden op papier.

Volgens betrokkenen is de Nederlandse markt niet te vergelijken met de Amerikaanse markt. Jan de Waal van de Openbare Bibliotheek in Oss die met de site digibieb.nl eBooks onder de aandacht wil brengen zegt hierover: "Het Amerikaanse aanbod is vele malen groter dan in Nederland.
Arjen den Boer beaamt dit. Hij is uit enthousiasme over het fenomeen sinds april vorig jaar begonnen met e-book.nl, met in het achterhoofd dat eBooks in de toekomst misschien aanslaan. "Het totale aanbod van eBooks in Nederland schat ik op dertig, inclusief amateurschrijvers die boeken digitaal aanbieden".

Het Deense bedrijf Autotext met een Nederlandse vestiging New-e-publishing heeft de beveiliging en backbone van het eerste betaalde eBook mogelijk gemaakt. Met de backbone wordt de techniek bedoeld die nodig is om een eBook te publiceren en op de website te laten verschijnen. New-e-publising is in gesprek met e-book.nl om te gaan samenwerken. Beide partijen willen de activiteiten samenvoegen om zo een totaalpakket te kunnen aanbieden. Volgens Den Boer moet begin maart hier meer duidelijkheid over bestaan. E-book.nl biedt achttien gratis te downloaden e-books aan en sinds kort in samenwerking met Boeknet.nl het eerste betaalde e-book. De site heeft sinds het ontstaan 25 duizend downloads geteld en heeft per dag vierhonderd unieke bezoekers, die gemiddeld twee tot drie titels per persoon downloaden. Den Boer verwacht dat de markt voor specifieke apparaten om de eBooks te lezen, klein zal blijven en geeft de pocketpc's meer kans van slagen. Volgens De Waal hebben displays ook nog niet hetzelfde gebruiksgemak en resolutie als papier. "Daarbij komt dat er nog het idee bestaat dat alles op internet gratis is, dus hebben consumenten geen zin voor eBooks te betalen", aldus De Waal.

Deel dit bericht

3 Reacties

Arjan

Papier is gewoon lekker. Zeker voor boeken die je gewoon op de plee of in je bed wilt lezen.Er is natuurijk een groot verschil in gebruik tussen vakliteratuur en romans. Ik kan me voorstellen dat de markt voor romans in e-book vorm veel kleiner is dan die voor e-vakliteratuur. Pas dan heb je echt wat aan alle interactieve manieren van bookmarken en verwijzingen opzoeken. Romans wil je toch vooral gewoon van a tot z doorlezen en lekker bewaren. Vakliteratuur moet up-to-date zijn en "linkable".Is er wel eens onderzoek naar gedaan of deze theorie klopt?Graag reacties svp. 

lexie

ja het werkt. Kijk maar eens naar http://www.overdrive.com

Arjen Bruinning

Ik denk dat e-vakliteratuur c.q. tijdschriften in hun huidige vorm blijven bestaan. Papier geeft toch een gevoel van waarde, het is makkelijk, het is tastbaar. Jaren geleden voorspelde menig goeroe ook de ondergang van de krant, maar in de afgelopen jaren zijn er alleen maar meer kranten bijgekomen en is de oplage nauwelijks gedaald. Hetzelfde geldt voor tijdschriften. Waar men twee jaar geleden verkondigde dat internet de tijdschrift functie zou overnemen, werd vorig jaar het tegenovergestelde beweerd en dat tijdschriften juist niet op internet moesten. En er zijn nu meer tijdschriftentitels dan ooit (wat niet wil zeggen dat er meer tijdschriften verkocht worden!). En het is wel gebleken dat men niet wil betalen voor een tijdschrift uitgave op internet (incidentele uitgaven daargelaten). Ik ben ervan overtuigd dat papieren tijdschriften in de huidige vorm voorlopig blijven bestaan en dat internet een aanvulling kan bieden op de papieren uitgave, bijvoorbeeld door middel van een forum, email service etc. (bijvoorbeeld wat Emerce doet) Tijdschriften moeten de sterke kanten van print en internet gebruiken. Langzaam krijgen uitgevers dat ook door en zien in dat internet geen bedreiging is voor hun uitgaven, maar juist een kans om actiever met hun lezers te communiceren. Met vriendelijke groet, 

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond