Deel dit artikel
-

Hoogste rechter: wervende tekst voor illegaal kansspel mag niet

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, heeft de Kansspelautoriteit (Ksa) gelijk gegeven in een zaak over wervende teksten voor kansspelen. De hoogste rechter is het eens met de Ksa dat een wervende tekst gelijk staat aan reclame. Daarmee valt het publiceren van een wervende tekst onder bevorderen van kansspelen.

De Ksa heeft met deze uitspraak ook een krachtig middel in handen om op te treden tegen Nederlandse bloggers die verkapte reclame voor illegale goksites maken. Diverse schimmige bedrijfjes uit Malta benaderen Nederlandse bloggers regelmatig voor betaalde content.

De Ksa had eerder een last onder dwangsom opgelegd aan het bedrijf Content Publishing Limited op Malta. Dit bedrijf publiceerde op verschillende websites wervende teksten voor online kansspelen.

Vanaf de websites van Content Publishing was het mogelijk door te klikken naar de sites waarop de online kansspelen daadwerkelijk te spelen waren. Met de last onder dwangsom wilde de Ksa bereiken dat Content Publishing zou stoppen met deze activiteit; op eerdere aanmaningen van de Ksa was onvoldoende gehoor gegeven.

Content Publishing voerde bij de rechtbank Den Haag aan dat de Ksa het bevorderingsverbod in de Wet op de kansspelen te ruim uitlegde en dat het om ‘redactionele informatie’ ging. De rechtbank ging hier niet in mee. In zijn uitspraak stelde de rechtbank dat er ‘voldoende blijkt dat het primaire doel (..) bestond uit het doorsturen van potentiële spelers naar aanbieders van casinospelen online’ en dat de Ksa dit terecht ziet als het bevorderen van kansspelen.

Ook vond Content Publishing bij de rechter geen gehoor in zijn bezwaar tegen de openbaarmaking door de Ksa van het besluit. De Ksa woog het maatschappelijk belang om de consument te informeren over, dan wel te waarschuwen voor handelspraktijken die in strijd zijn met de Wet op de kansspelen, zwaarder dan het belang van Content Publishing om openbaarmaking te voorkomen.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond