Deel dit artikel
-

Hot: virtuele opslag

Virtuele harde schijven bestaan al jaren, maar plotseling staan Amerikaanse startups Box en DropBox in de schijnwerpers. Box wil zelfs concurreren met Microsofts cloudienst SharePoint.

Box en DropBox zijn later deze week allerbei aanwezig op het techcongres South by Southwest Interactive (SXSWi) in Austin, Texas. Ze profiteren van de hype rond cloudopslag. Het idee is dat je documenten niet meer bewaart op de harde schijf, maar virtueel, zodat je ze op elk gewenst moment kunt raadplegen, vanaf de pc, smartphone of tablet. Box en DropBox hebben gratis apps en pc software voor dit doel.

Forrester Research vermoedt dat de markt voor virtuele opslag alleen al in de VS in 2016 5,8 miljard dollar groot zal zijn. Nu gaat het om ongeveer 1,4 miljard. Vooral zakelijke gebruikers hebben oren naar dit soort mogelijkheden.

Dropbox biedt een deel van zijn diensten gratis aan en claimt (derhalve) 50 miljoen gebruikers. Toch wordt er blijkbaar nog zoveel aan verdiend dat het 80 man personeel op de been houdt. Deels ook dank zij de 250 miljoen dollar die Dropbox bij durfkapitalisten heeft opgehaald. De geschatte waarde van de onderneming is zo’n 600 miljoen dollar. Google en Apple hadden interesse, maar Dropbox wees ze allebei af.

Inmiddels zijn er kapers op de kust. Microsoft heeft zijn SkyDrive geïntegreerd in Windows 8, Apple lanceerde vorig jaar iCloud en Google komt naar verluidt met Drive. Technisch doen deze diensten nauwelijks voor elkaar onder. In alle gevallen worden bestanden gesynchroniseerd, zodat ze overal up to date zijn. Ook zijn er nieuwe spelers met namen als FileTrek, Egnyte and Syncplicity.

Box, in 2005 begonnen in een studentenkamer, heeft Microsofts SharePoint in het vizier. SharePoint heeft 125 miljoen betalende gebruikers en grote klanten als Ford en United Airlines. Of die hun bestanden gaan toevertrouwen aan kleine spelers is echter nog maar zeer de vraag.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond