Deel dit artikel
-

HTML5 is af

Standaardenorganisatie W3C verklaart HTML5 als feature complete, jargon voor: af. Dat de specificaties af zijn, betekent nog niet dat er een nieuwe standaard is. Dat duurt nog zeker twee jaar.

De komende tijd gaat het W3C de nieuwe standaard testen met zijn leden en onderzoeken op interoperabiliteit. De browser die nu de nieuwe versie van HTML ondersteunen doen dat kieskeurig. De ene browser ondersteunt specificaties die de andere nog niet ondersteunt. Dat weerhoudt ontwikkelaars ervan om nieuwe websites en -applicaties te ontwikkelen, omdat ze niet zijn gegarandeerd van optimaal bereik.

Er is brede interesse voor deze nieuwe taal waarin het web is geschreven. Mobiele ontwikkelaars, bijvoorbeeld, hoeven niet per se te kiezen voor of iOS of Android maar kunnen via een webapplicatie beide platformen aanspreken. Maar ook techneuten die sites en apps voor televisieschermen willen schrijven krijgen een geavanceerde, interactieve, multimediale drager in handen.

Bedrijven als Google (Chrome), Mozilla (Firefox), Microsoft (Internet Explorer) en Opera (Opera) moeten in de komende jaren hun browsers gaan aanpassen aan de nieuwe standaard. Aangezien zij traditioneel en logischerwijs nauw betrokken zijn bij het standaardisatieproces zal de implementatie van de specificaties weinig verrassingen opleveren, hooguit discussie over de fasering.

Het W3C denkt dat de browsermakers in het laatste kwartaal van 2014 een definitieve versie van HTML5 kunnen accepteren. Dat markeert volgens experts ook het punt waarop appstores als distributiekanaal op hun hoogtepunt zullen zijn. Vanaf dat punt zal de browser de primaire verspreider worden van applicaties, gebaseerd op HTML.

Foto: Jeremy Keith (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Arjen

Ik denk dat Mozilla niet zo’n probleem gaat hebben met HTML5, aangezien hun nieuwe OS daarop gaat lopen http://www.emerce.nl/nieuws/luidt-firefox-os-begin-einde-mobiele-apps

Jeremy Timessen

Chrome en Firefox ondersteunen al bijna alle functies van HTML5. Bij het programmeren van een website zijn vooral de gebruikers van Internet Explorer een doorn in het oog..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond