Deel dit artikel
-

Huishoudboekje Cashflow zet in op financiële App Store

Het online huishoudboekje Cashflow hoopt met betaalde aanvullende diensten op het basispakket een winstgevende dienst neer te zetten. “Je kunt het vergelijken met de applicaties voor de iPhone. Onze Cashflow extraatjes, kan de gebruiker bijkopen”, aldus Bart den Hollander, directeur van Invers, het bedrijf achter Cashflow.

Cashflow kent inmiddels tegen de 40.000 gebruikers, waarvan rond de helft een keer in de maand of meer inlogt. Den Hollander: “We willen graag de gebruiker die vier keer per jaar of meer inlogt. Dat is voldoende. We gaan niet verdienen aan mensen die klikken op advertenties, waarbij je een hoger terugkerend bezoek wilt.”

Het model van Invers is om software diensten, waaronder de offline dienst Bankingtools, tegen betaling aan te bieden. Datzelfde model volgt Cashflow ook. Naast het gratis gedeelte van Cashflow, betaalt de gebruiker voor aanvullende diensten.

Gratis

Den Hollander: “We hebben eerst een basis gebouwd. Die blijft gratis.” Daarmee kunnen gebruikers online hun financiële gegevens vanuit verschillende banken importeren en een overzicht creëren van de uitgaven en inkomsten. Het grootste deel wordt bijvoorbeeld automatisch gerubriceerd.

Op dit moment zijn, als aanvullende dienst, de gegevens in het persoonlijke huishoudboekje, te vergelijken met Nibud landeijke bestedingsmiddelen. Nu nog gratis, binnen enkele maanden betaalt de gebruiker hier een klein bedrag voor. Ook andere diensten komen er aan. Zoals hulp bij de belastingaangifte en hulp bij het maken van een begroting. Met het persoonlijke profiel en een opgesteld doel, maakt het systeem een begroting. “Op het moment dat je afwijkt van de begroting, krijg je daar bericht van.” Om de losse dienst aan te schaffen, betaalt de gebruiker een paar euro’s. Daarnaast is er aanvullend een abonnementsvorm van een tientje per jaar.

Kritische massa

Maar 40.000 gebruikers, waarvan de helft actief is, is natuurlijk te weinig om echt te verdienen aan dit model. Voor Cashflow is de doelstelling gezet om op 1 januari 100.000 gebruikers te hebben. Den Hollander: “Ik weet niet of we dat gaan halen.” Van die 100.000, moet de helft actief zijn en deze 50 procent moet gemiddeld voor een tientje per jaar aan extra’s uitgeven.

Den Hollander: “De vraag is voor ons ook hoe groot de markt werkelijk is. Je hebt zeven miljoen huishoudens, maar die zullen niet allemaal een dergelijk product gaan gebruiken.” Daarnaast zijn er nog concurrerende producten op de markt, als het gratis Yunoo en het huishoudboekje van ING dat binnenkort betaald zal zijn. Toch wil Den Hollander geen model waarbij in Cashflow commerciële aanbiedingen worden gedaan. “Dan verlies je je onafhankelijkheid.” Zoals bij het Amerikaanse soortgelijke product Mint gebeurt, waar de gebruiker aangespoord wordt om over te stappen naar een andere bank. Hiermee verdient Mint een vergoeding per aangebrachte klant. “Dat wekt aversie op bij de gebruiker”, meent Den Hollander.

Expansie

Om meer gebruikers te krijgen wil Invers Cashflow uiteindelijk in de buitenlandse markt neerzetten. “In de Benelux kun je het zelf doen. Daarnaast willen we het product in andere landen onder licenties bij uitgevers wegzetten.” Den Hollander denkt daar begin 2011 mee te beginnen.

Hij stipt aan: “Je moet daar natuurlijk wel aan kunnen verdienen. Ons verdienmodel zit in de extra diensten. We hebben nu de basis gebouwd en richten ons nu op de aanvullende diensten. De investeringen voor een markt als Duitsland zijn natuurlijk groter. Er moeten een paar betaalde diensten zijn, voor we het in een ander land op de markt brengen.” Met Bankingtools is Invers al op dezelfde manier in het buitenland bezig.

Uiteindelijke hoopt Den Hollander tussen de 20 en 30 betaalde diensten te kunnen bieden. “We zijn met van alles bezig.” Zo noemt hij een kwalitatieve vergelijking op het gebeid van energie. “Om te vergelijken met anderen en uit te rekenen hoe je goedkoper uit bent, moet je weten of je een groot of een klein huis hebt, dubbele beglazing of niet, en hoe je verbruik over het jaar gezien is. Dan pas kun je goed vergelijken.” Een andere dienst draait om spaardoelen. “Je hebt kort termijn doelen, maar ook spaarplannen voor de lange termijn. Als je als je 65 bent, en wilt stoppen met werken en naast je pensioen en AOW nog wat extra geld wilt hebben, dan praat je over ingewikkelde rekenprocessen.” Al die zaken wil Cashflow, tegen betaling, ondersteunen.

Bron foto: tscherno (CC)

Deel dit bericht

1 Reactie

Wouter

Heb cashflow getest en ben onder de indruk van de mogelijkheden. Echter vind ik Yunoo, hun grote concurrent wat mij betreft, vele malen gebruiksvriendelijker en daarnaast ook nog mooier en technisch beter in elkaar zitten (althans vanuit gebruikers perspectief). Cashflow heeft dus nog wel een slag te maken vind nik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond