Deel dit artikel
-

‘IAB, kom met betere videostandaard voor merken’

Er moet een nieuwe standaard komen om online videocommercials af te rekenen. Een video moet minstens vijftien seconden hebben gespeeld voordat een adverteerder ervoor hoeft te betalen.

“Vijftien seconden op mobiele dragers en dertig seconden op de desktop. En de player moet voor minimaal vijftig procent in beeld zijn. Het is tijd voor een nieuwe videostandaard”. Daar roept de Franse online serie-ondernemer Pierre Chapaz toe op in het hol van de leeuw. Op het jaarcongres van IAB Europe in Berlijn richtte hij zijn pijlen direct op de standaardencommissie.

Om zijn betoog te ondersteunen, liet hij een zaal met een paar honderd aanwezigen zien wat nu de praktijk is. Een reclamevideo op internet geldt nu als ‘afgespeeld en dus factureerbaar’ als hij twee seconden heeft gespeeld. En als de player minstens voor de helft in beeld is. “Bij veel commercials is binnen twee seconden niets eens de afzender te zien.”

Geen van de aanwezige IAB-bestuurder wilde Chappaz handschoen oppakken. Hij werd niet tegengesproken vanuit de zaal, wat op dit soort vakbijeenkomsten vaak een teken van stille sympathiebetuiging is.

Het betoog van de Fransman is niet helemaal belangeloos. Hij bouwt met zijn Teads momenteel een wereldomspannend bedrijf dat videocommercials toont buiten het skippable pre-rollcircuit om. De grootste uitgevers in onder meer Amerika, Duitsland, Engeland en Frankrijk werken met zijn systeem.

“De standaard moet beter. Als dat voor mekaar is, krijg je beste KPI die er is. Een antwoord op de vraag: heeft men mijn commercial gezien.”

Foto: LeWeb (cc)

Deel dit bericht

4 Reacties

KoalaBear

Twee seconden nu is te kort, dat ben ik met m’n eens. Maar 30!!! seconden op desktop is belachelijk. Zie het dan eerder als 10 seconden mobiel en max 15 desktop. Maar goed, hij heeft zijn gratis reclame gehad.

Wim

1. Misschien moeten adverteerders eerst stoppen met het 1-op-1 doorzetten van een TVC naar online. Adverteerders moeten gaan nadenken over aparte producties voor online. Met dus wel in de eerste seconden de afzender, interactie mogelijkheden, call-to-action etc.
2. Laten we dan ook een TVC pas afrekenen als we zeker weten dat de kijker op de bank zit en niet in de keuken/ het toilet. Of naar zijn mobiele scherm kijkt tijdens de commercial break.
3. 30 seconden video commercials online inzetten moet überhaupt worden verboden. 15 seconden moet de maximale lengte worden. Momenteel zorgen die 30 seconden TVC’s die worden doorgepompt naar online er voor dat er minder video wordt geconsumeerd. Als alle exploitanten 15 seconden als max aan houden gaan adverteerders nadenken over online producties en zal de consument meer video consumeren. Meer inventory, meer omzet, minder irritant voor de eindgebruiker.

Jasper

Bij een hogere kwaliteitsstandaard horen ook hogere tarieven. Die combinatie schijnt nog niet altijd goed opgepakt te worden door merken.

Los van het argument dat ik betwijfel of je bezoekers via desktop wil verplichten om een 30sec(!) video te kijken, zonder mogelijkheid om te skippen. De animo vanuit publishers (om aan deze standaard mee te werken) zal niet hoog zijn, verwacht ik. Tenzij er een forse vergoeding tegenover staat.

Tim

Leuke content word niet geskipt!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond