Deel dit artikel
-

IFA: Vegen kan nu ook op notebooks

Met de komst van Windows 8 introduceren fabrikanten de eerste notebooks met aanraakschermen, de gebruiker in verwarring achterlatend. Wordt het een tablet, notebook of hybride?

‘Girls will be boys, and boys will be girls. It’s a mixed up, muddled up, shook up world’, zongen The Kinks ruim veertig jaar geleden, maar tegenwoordig gaat dat nog meer op voor de notebooks, die onder invloed van tablets en Windows 8 een transformatie ondergaan. Tablets worden notebooks, en notebooks worden tablets.

Tablets zijn niet aan te slepen, doch de tekortkomingen komen ook steeds meer aan het licht: voor serieus werk is een fysiek toetsenbord toch wel handig. Op IFA zijn deze week al veel tussenoplossingen te zien, zoals de ENVY x2 van HP: een combinatie van notebook en tablet in één. Het apparaat heeft een afneembaar aanraakscherm van 11,6 inch met HD-resolutie, dat zelfstandig als tablet kan worden gebruikt.

HP noemt zijn nieuwe generatie ultrabooks niet voor niets TouchSmarts, want ook de klassieke notebooks krijgt een aanraakscherm.

Maar niet alleen HP heeft dit soort laptops: ook Sony en Samsung. Lenovo liet in Berlijn zelfs een omklapbaar scherm zien. Omgekeerd worden tablets alsmaar groter: de VAIO Tap 20 heeft een 20 inch-scherm en is staand als een volwaardige computer en liggend als reuzetablet te gebruiken.

Die trend lijkt logisch: het gemak van de tablet wil je ook bij een laptop. En niet indirect via een trackpad, maar bij voorkeur op het scherm zelf.

De opvallende afwezige is Apple. Ook al bevat het nieuwe OS (Mountain Lion) duidelijke elementen van iOS, vegen en knijpen op het scherm is er nog niet bij. De MacBook Airs dreigen wat dat betreft achter te lopen.

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond