“Ik zie een Facebook voor elke stad”

Marc Canter, voorvechter van het open web, stroopt zijn mouwen op en zet zijn woorden om in daden. Hij werkt aan een toekomst van digitale steden. “Op Facebook heb je een activiteitenstroom, op Twitter ook. Stel je voor dat je zo’n stroom hebt voor je eigen stad, waar iedereen een bijdrage aan levert.”
Canter sprak tijdens een van de side tracks op Emerce eDay.
Zijn verhaal klinkt een beetje wollig, maar Canter is er heilig van overtuigd dat het proces van digitale steden een grote markt wordt. “In de toekomst vragen alle banen digitale skills. Je moet digitale banen voor die mensen creëren.” Oude banen, fabriekswerk, verdwijnen steeds meer.
In Cleveland verhuisde de rijkere, hoger opgeleide bovenlaag uit het centrum naar de voorsteden. Wat overbleef was een grote groep aan werklozen en minder rijke mensen. De stad kromp van 1,4 miljoen naar een kleine 400.000 inwoners. Canter verhuisde die kant op om zijn eerste digitale stad op te zetten. “Ze hebben me daar nodig", aldus een optimistische Canter.
Daar startte hij het Digital City-project, wat het begin van wat zijn droom moet voorstellen. “Je kunt een computer geven aan een kerk, een café, de marketingmensen uit de stad. Ze laten allemaal weten waar ze mee bezig zijn.”
De volgende stap is dat de overheid inwoners hun eigen dashboard geeft. Naast de stroom met berichten uit de eigen gemeenschap zou hierop volgens Canter alle nuttige, persoonlijk informatie te vinden moeten zijn over politiek, gezondheidszorg en meer. Uiteraard met social media-elementen en de mogelijkheid om je eigen pagina te personaliseren.
Canter denkt met een digitale stad nieuwe werkgelegenheid te kunnen creëren. “Het zullen nieuwe banen zijn, niet 40 uur per week, maar flexibel, project based. We maken gebruik van open standaarden, open data, open source, API’s die twee kanten opwerken. Ik droom van een perfecte wereld waar elke online dienst, de content en tools open zijn en gebruikt kunnen worden door iedereen.”
In een leeglopende stad als Cleveland moet weer duurzame economische groei komen uit die digitale wereld.
Het idee is om werkloze mensen, uitkeringsgerechtigden en oudere inwoners de basis technologische vaardigheden mee te geven, onder meer met het gebruik van social media. Met het dasboard en de online community die ontstaat voor de stad, denkt hij dat er een cirkel ontstaat waarbij mensen in hun vrije tijd een paar uur vrijwillig anderen willen opleiden. De mensen die geholpen worden zouden uiteindelijk anderen erbij betrekken, waardoor de cirkel verder gaat. Vanuit deze vicieuze cirkel van opleiding en vrijwilligerswerk, ontstaan nieuwe banen en nieuwe kansen.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
6 Reacties
Erhan
Dit zie ik niet 1,2,3 gebeuren. Teveel factoren die ervoor kunnen zorgen dat dit wel eens hard uit de hand kan lopen en hoop eerlijk gezegd ook niet dat ooit zo iets uitkomt, ik wil niet dat mijn data rondzwerft op het internet. Vind het al erg dat facebook zo laks is met privacy instellingen.
Maarten
Grappig, heb hier in 1997 al een heel plan voor geschreven (in de tijd van het besloten HetNet waar je nog waar je nog als extra optie toegang tot het wereldwijde c.q. gehele web kon krijgen) toen nog gepresenteerd bij KPN en ik weet dat Wegener een dergelijk project heeft opgezet. Mocht je een dergelijk project willen opzetten voor jouw stad dan heb ik een leuke template als begin voor je http://bit.ly/dorCh4 Vr. gr. Maarten
Gijs Vroom - Emerce
@Maarten Kijk dat zijn de comments waar we op zitten te wachten. Templates, benchmarks, cijfers. Dank Maarten!
Maarten
Of deze… deze bedoelde ik eigenlijk… http://templatic.com/members/go.php?r=7201&i=l51
Wim
Second Live voorziet reeds in de behoefte en zou ook de nog niet aanwezige steden kunnen opnemen.
Koos Koets
Ah de Digitale stad :D http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Digitale_Stad