Deel dit artikel
-

Ilse Media ontdekt beperkingen burgerjournalistiek

Ilse Media verlegt de focus van Hier.nl, het nieuwe zusje van Nu.nl. Niet burgerjournalisten, zoals eerst het plan was, maar professionele journalisten zullen leidend zijn bij de vulling van de lokale versies van de nieuwssite. “Voor ons is kwaliteit het belangrijkst”

Begin dit jaar lanceerde Ilse Media een bètaversie van Hier.nl. De eerste versie van de site brengt uitsluitend lokaal Amsterdams nieuws. Voor de zomer vindt een landelijke uitrol van de site plaats met verschillende regionale edities, zegt Jesse Burkunk, product manager van Hier.nl. Burkunk sprak woensdag op de School voor de Journalistiek in Utrecht.

Hier.nl moest een lokaal georiënteerde site worden waar geregistreerde bezoekers zelf hun nieuws op kunnen plaatsen. Het burgerjournalistieke zusje van Nu.nl, zo werd de site genoemd. Die benaming is straks niet meer van toepassing. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een site te vullen met lokaal nieuws dat door ‘burgers' wordt aangeleverd, aldus Burkunk, die de afgelopen maanden ervaring heeft opgedaan met burgerjournalistiek bij de Amsterdamse versie van Hier.nl.

Ilse breekt dus met het plan om van Hier.nl een burgerjournalistieke variant te maken van Nu.nl. "We zullen bij de landelijke uitrol de site grotendeels vullen met lokaal nieuws van landelijke en regionale media." Plaatsing vindt plaats via RSS, waardoor de eerste regels van een bericht zichtbaar zijn en een bezoeker op het bericht moet klikken om het volledige artikel te lezen. De RSS-feeds worden gefilterd op regio. Ilse wil ook gaan werken met ANP-nieuws.

Gebruikers vullen journalist aan
De ‘traditionele' journalistieke nieuwsberichten worden straks aangevuld met amateurnieuws, aldus Burkunk. Gebruikers kunnen ook bij de landelijke versie straks, na registratie, nieuws aanleveren. De amateurjournalist blijft dus een rol houden op de site. Uiteindelijk wil Burkunk toe naar een situatie waarbij gebruikers journalisten aanvullen. Bijvoorbeeld met foto's die gebruikt worden bij een journalistiek artikel.

Burkunk denkt dat het voor Skoeps, de burgernieuwssite die landelijk (foto- en video-) nieuws brengt, eenvoudiger is om voldoende goede content te krijgen. Reden hiervoor is onder meer dat in een beperkt geografisch gebied minder potentiële burgerjournalisten wonen. Overigens richt Skoeps zich op video en foto's, terwijl Hier.nl vooral geschreven nieuws brengt, aangevuld met foto's.

Bezoekers van Hier.nl kunnen straks via een landkaart kiezen voor de regio waar ze het nieuws van willen lezen.

Over twee jaar geld verdienen
Hier.nl hoopt mee te liften op het succes van Nu.nl. Op die site komt straks waarschijnlijk een prominente verwijzing te staan naar Hier.nl. Ook worden populaire artikelen ‘uit de regio' straks wellicht doorgeplaatst naar Nu.nl, vertelt Burkunk.

Een belangrijke reden voor Ilse om een nieuwssite met lokaal nieuws te starten, is de nog nauwelijks ontgonnen markt van lokale online advertenties, aldus Burkunk. Eerdere experimenten om via IP-adressen van gebruikers lokaal te adverteren op Nu.nl zijn mislukt. Technisch gezien bleken daar nogal wat haken en ogen aan te zitten, blijkt uit de woorden van Burkunk. Een lokale nieuwssite leek de oplossing. "Het grootste deel van de mensen die nieuws bekijken op een lokale nieuwsite, komt ook uit die regio."

Vooralsnog ligt de prioriteit nog niet op het werven van adverteerders, maar op het uitbouwen van de site en het trekken van een groot aantal bezoekers. "Ik verwacht dat de site over een jaar of twee rendabel is."

Deel dit bericht

6 Reacties

Joris van Lierop

In de berichtgeving rondom de doorontwikkeling van hier.nl wordt ten onrechte het beeld opgeroepen dat afscheid wordt genomen van de burgerjournalistiek.  We hebben een strategische keuze gemaakt voor meer lokale interactie, waaronder informatievoorziening. We willen de interactie met lezers dus juist vergroten. Wel denken we dat deze interactie is gebaat met actuele en volledige berichtgeving uit de straat, buurt of regio. Deze zal ondersteunend en inspirerend zijn voor mensen die zelf willen schrijven over, of willen reageren op, nieuws uit de buurt.  Daarom wil Hier.nl het aspect van nieuwsvoorziening op de site in de toekomst meer vorm gaan geven. Het betreft hier een aanvulling op het bestaande concept en niet een vervanging van de burgerjournalistiek Joris van LieropUitgever NU.nl

Remco

@Joris. Dank voor je reactie.  In mijn artikel schrijf ik niet dat jullie afscheid nemen van burgerjournalistiek. Wel dat jullie hebben gemerkt, bij de eerste versie van Hier.nl, dat de nieuwstoevoer vanuit de 'burgers' nogal magertjes is. En dat jullie daarom kiezen om, voor vulling van de site, professionele nieuwbronnen leidend te laten zijn.  Jesse Burkunk heeft gisteren letterlijk gezegd dat Hier.nl kiest voor kwaliteit en daarom niet meer afhankelijk wil zijn van door 'burgers' aangeleverd nieuws. "Professioneel nieuws wordt leidend", aldus Burkunk.  Joris, je schrijft 'we willen de interactie met de lezers dus juist vergroten'. Dat jullie de 'strategische keuze' maken voor meer sociale interactie, staat in mijn ogen los van de keuze voor de rol van burgerjournalistiek. Burgerjournalistiek heeft betrekking op de nieuwstoevoer; interactie op communicatie tussen de 'lokale bevolking' via het Hier.nl platform. Dat kan op allerlei manieren, lijkt mij.  

Spuyt12

Jammer… Ik heb een beetje het idee dat men gestopt is zonder het echt te proberen.  Volgens mij is het gebruiken van RSS een slechte keuze. Het is geen unieke content en je degradeert je site tot een doorgeefluik (Google zal dat waarschijnlijk ook zien en dus minder verkeer naar de site sturen). Een verloren kans…

Bart de Rijk

Hier.nl is gebaat met een levendige community van burgers, die niet alleen eigen nieuws inbrengen, maar ook door discussie het burger- professionele nieuws aanvullen en verdiepen. Helaas komt die community nog niet erg op gang; de vraag is waarom niet. Om die vraag beantwoord te krijgen zou het goed zijn als Hier.nl juist in de Beta fase die discussie op haar eigen site faciliteert, met polls, discussiefora etcetera. Voorbeeld van een discussie item: werkt de benaming 'reporter' misschien teveel drempelverhogend, is het een contradictie met de gedachte dat juist burgers het nieuws brengen, burgers die zich geen 'reporter' voelen? Het is heel goed dat Ilse tijdens de Beta een koersverandering overweegt. Voor acceptatie en aanscherping van de verandering is het nog beter als ze die koersverandering met haar eigen communityleden bediscussieert.

Jean-Marie

Misschien zijn de verwachtingen te hoog geschat. De term burgerjournalist is naar mijn mening verkeerd. Het klinkt 'tweederangs' en negatief.Op http://www.edacteur.com noemen we onze deelnemers EDACTEURENen HOOFDEDACTEUREN Daarnaast leggen we geen beperkingen op wat publiceren betreft. Een mooie kleurplaat van je dochter is even welkom als een wetenschappelijke publicatie. Iedereen mag gratis publiceren en dropmunten verdienen.

JOE

Jammer dat men niet aangeeft welke problemen men is tegengekomen. Waarom is het niet mogelijk om een site te vullen met lokaal nieuws dat door burgers wordt aangeleverd? En waarom zou de kwaliteit van content hierdoor verminderen?  Het gaat hier om interactie en usergenerated content. Je zou het ook community building kunnen noemen omdat burgers die bijdragen een soort van lidmaatschap zullen moeten aangaan. Partijen als Ilse moeten ondertussen voldoende kennis en knowhow hebben opgebouwd om slimme systemen te ontwikkelen waarmee usercontent goed wordt gemoderate/gereviewd alvorens deze publiekelijk bekend te maken. Maar helaas wordt er nog te veel in 'uitgeven' gedacht i.p.v. een samenspel met de eindgebruiker aan te gaan.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond