Deel dit artikel
-

Impuls voor analyse grootschalige databestanden

ODISSEI, een samenwerking tussen 34 organisaties, waaronder de faculteit BMS van de Universiteit Twente, heeft van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bijna 10 miljoen euro ontvangen om het verzamelen en analyseren van data te verbeteren.

De investering wordt de komende vijf jaar gebruikt om beter te leren omgaan met complexe data binnen de sociale wetenschappen in Nederland.

Binnen de faculteit BMS van de UT wil men bijvoorbeeld op een veilige manier grootschalige databestanden kunnen analyseren zonder dat de privacy van mensen in gevaar komt. Het gaat daarbij om data van verzekeraars, of van gemeentelijke overheden. Ook wil men kunnen analyseren hoe mensen met computers en apps omgaan, maar de databestanden van dit soort onderzoek zijn zo groot dat analyse nu nog te moeilijk is.

ODISSEI werkt reeds aan een beter begrip van de impact van het coronavirus in Nederland en hoe we ons aanpassen aan een snel veranderende wereld. Dit gebeurt door het verzamelen van gedetailleerde gegevens van duizenden huishoudens in heel Nederland, door gegevens uit een breed scala aan databronnen aan elkaar te koppelen, door onderzoekers toegang te geven tot een beveiligde supercomputer bij SURFsara, en door gebruik te maken van de nieuwste analysetechnieken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond