Deel dit artikel
-

Infographic: incognito op het web

Een mooie infographic voor internetmollen die het daglicht niet kunnen verdragen: hoe maak je je onzichtbaar op het web zonder van het internet weg te blijven? En hoe zorg je ervoor dat bedrijven jou niet volgen? Op Facebook hoeft niet iedereen je berichten te lezen, en dat geldt ook voor Instagram. Veel consumenten zijn zich amper bewust van de instellingen die ervoor zorgen dat veel gegevens ook echt privé blijven.

Deel dit bericht

3 Reacties

jan

Al vermoed ik dat mijn bericht niet zal worden geplaatst omdat ik het fundamenteel met je oneens ben, maar ik ga het toch maar weer eens proberen.

Dit stuk is totaal ontoereikend en daardoor volledig misleidend.
Als je prive op internet wilt zitten zul je stukken verder moeten gaan dan wat hierboven beschreven staat.

De acties hierboven gaan allemaal uit van meewerking van de pagina die je bezoekt, maar zei zijn er juist op uit om zoveel mogelijk data van jou binnen te harken en zei zijn dus totaal onbetrouwbaar.
Neem bv Google safebrowsing (staat standaard aan in je browser). Dan wordt iedere poging om een adres te bezoeken eerst naar GFoogle gezonden en zei bepalen of dat voor jou veilig is (.. maar weten ook je volledige browsegedrag als adverteerbedrijf).
“Ik wil prive op jouw pagina browsen” is ook maar een profieleerbaar aspect over jou.


maar wat moet je dan wel doen als je prive browsen wilt.

– Ten eerste gooi je alle browsers van Microsoft, Apple en Google in de prullenbak. Geen Chrome gebruiken, geen Edge of Internet explorer en geen Safari.
– Als tweede duik je de instellingen van de browser in. Als voorbeeld neem ik Firefox. Op bv Github staan lijstjes met instellingen die aangepast dienen te worden voor meer privacy. Deze zijn zeer belangrijk en dienen niet overgeslagen te worden omdat men anders gewoon info via je browser over je kan opvragen. Een absolute must dus.
– Ten derde zijn advertenties en dergelijke een groot risico en ze vertragen ook nog eens je internet maar dat is een ander verhaal. Je dient dus plugins te installeren die reclame en troep blokkeren. Dingen als Adblock, Noscript, Ublock enzo. Maar je dient je ook te beschermen tegen Google of Microsoft of Apple of Facebook die links die naar jouw email worden gezonden, bewerken als onderdeel van een link naar hun pagiona zodat ze je via die route kunnen bespioneren. Dat doe je bv met de plugin privacy badger.(de lijst plugins is onvolledig. Je zult moeite moeten doen om te achterhalen wat in jouw geval noodzakelijk is.

let op, na al deze handelingen met je nogsteeds te fingerprinten.(Hoe unieker jouw browser, hoe minder mensen dat ook hebben en hoe makkelijker jij te identificeren bent. (Echter, in de instellingen kun je al veel uitzetten waarmee je te fingerprinten bent)

Nou, dat waren dan de basics, maar dan ben je er nog lange niet.
– Alle Google DNS ips vervangen door andere DNS servers (dus geen 8.8.8.8 of 8.8.4.4 in je router)
– En je wilt natuurlijk ook een VPN, eentje die niets logt. kost je zon 4 euro per maand voor ziets als NordVPN of alternatieven.
– en als dat nog niet genoeg is, dan installeer je de TOR browser en browsed daarmee het TOR netwerk. Je kunt hem ook instellen voor het I2P netwerk.

En nou snap ik wel dat het voor de gewone gebruiker veel te veel is om in te stellen, en dat is dan ook een beetje het punt dat ik maken wil.
Als jij geen computerexpert bent en niet bereid bent om vele uren te spenderen in het configureren van je systeem en in het uptodate blijven van de aanvalsmethoden van adverteerders ea, dan is het een verloren strijd. Het lijstje gepost door de autheur van dit bericht beschermt je nergens tegen. Veiligheid en privacy zijn op dat niveau totale illusie.

Olivier

Beste Jan, wat een treurigheid. Al vermoed ik dat mijn bericht niet wordt geplaatst… omdat ik het fundamenteel met jou oneens ben. Met wie Jan, met wie? Het is een doorgeplaatste infographic waar tegen je aan zit te praten. Er is naar mijn mening nog nooit een reactie tegengehouden omdat je het ergen fundamenteel mee oneens bent. Emerce is geen Turkije. Kan wel even doorgaan met fileren maar het komt er op neer dat je je kennis wil showen, prima maar doe het dan niet zo tenenkrommend. Na de eerste twee zinnen van jou, loopt iedereen toch gillend weg?

jan

Olivier,
Je hebt gelijk, mijn veronderstelling was voorbarig en onjuist en vloeide voort uit mijn vele ervaringen met het wat kleinere blog, mijn excuus.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond