Deel dit artikel
-

Informatici ontwikkelen smile-database

Informatici van de Universiteit van Amsterdam maakten de meest uitgebreide lach-database ooit. De kennis kan worden toegepast op computers die leeftijden raden, emoties herkennen en menselijk gedrag analyseren.

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben de lach vast van honderden bezoekers van wetenschapsmuseum NEMO vastgelegd. Bijna vijfhonderd proefpersonen deden mee aan het onderzoek van Theo Gevers en Albert Ali Salah. Van iedere proefpersoon legden zij een geposeerde lach en een oprechte lach vast op video. Ook moesten de proefpersonen boos, blij, verdrietig, verrast en angstig kijken.

Gevers en Salah analyseerden bepaalde karakteristieken, zoals de snelheid waarmee de mondhoeken omhoog gaan. Die kennis kan worden toegepast op computers die leeftijden raden, emoties herkennen en menselijk gedrag analyseren.

De onderzoekers vroegen de proefpersonen daarom ook om te kijken naar beelden van andere proefpersonen. Ze moesten de leeftijd van die mensen inschatten en aangeven hoe aantrekkelijk ze deze mensen vonden. Ook werd hen gevraagd  om karaktereigenschappen in te schatten: is de persoon een behulpzaam type, of is hij misschien verliefd?

De ontwikkelde software blijkt iets beter in het schatten van leeftijden dan mensen. Mensen zitten er gemiddeld zeven jaar naast bij het schatten; de computer maar zes jaar.

Het onderzoek is uitgevoerd binnen het project Science Live, en mede mogelijk gemaakt door NWO en de KNAW.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond