Deel dit artikel
-

ING: Voedingsindustrie zet in op robots en data-analyse

Technologie speelt een steeds grotere rol in de voedingsproductie. Data-technologie helpt voedingsproducenten om meer informatie uit de keten te delen. Voor Nederlandse fabrikanten is de inzet van nieuwe technologieën niet alleen nuttig, het is ook noodzakelijk om concurrerend te blijven. Zegt het ING Economisch Bureau in de nieuwe publicatie Foodtech: robotarm biedt voedingsindustrie de helpende hand.

Robotisering en digitalisering verhogen de productiviteit van medewerkers en helpen om toekomstige personeelstekorten te voorkomen, stelt ING vast. Voor de sector is het daarnaast van belang om personeel in staat te stellen om mee te groeien in kennis en vaardigheden.

Momenteel maakt circa een op de vier fabrikanten gebruik van robotica of big-data-analyses en een verdere stijging ligt in het verschiet. De opkomst van kunstmatige intelligentie levert denkkracht en de verkopen van robots aan de voedingsindustrie stijgen.

De bijdrage van productietechnologie aan voeding is voor de consument vaak niet zichtbaar. Informatie over de productiestappen en de schakels in de voedingsketen vindt nog maar beperkt zijn weg naar de consument. De meerderheid van de respondenten in de ING Vraag van Vandaag zegt meer te willen weten over de productie van zijn of haar voeding. Data-technologie faciliteert de uitwisseling van informatie in de keten waardoor meer voedingsmiddelen tot op productniveau te traceren zijn.

Meer transparantie over de herkomst en productie van voeding helpt de afstand tussen producent en consument te overbruggen, zegt ING. Door RFID labels is het bijvoorbeeld mogelijk om vleesproducten van bron tot bord te volgen. Daarvoor is vaak wel verregaande samenwerking binnen de productieketen nodig.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond