Deel dit artikel
-

Ingenieurs: ‘Maak vaart met aanpassing wetgeving voor innovatie’

De overheid moet haast maken met het wegnemen van de wet- en regelgeving die innovaties als e-health in de weg staan. Nu de meeste verkiezingsprogramma’s innovatie hoog in het vaandel hebben staan, mag verhoging van het onderzoeksbudget voor de technische universiteiten en de TO2-instituten niet ontbreken. Dat zei Gerald Schotman, president van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) donderdag in zijn Ingenieurs Troonrede.

Het kabinet onderkent dat wet- en regelgeving innovaties in de weg kan staan, vooral wanneer die de bestaande marktordening opschudden. Maar er gebeurt nog te weinig, aldus Schotman, Als voorbeeld noemde hij de toepassing van e-health, zorg op afstand van bijvoorbeeld hartpatiënten. Dat heeft als voordeel dat er thuis met een eenvoudige pleister continue kan worden gemonitord, en er minder bezoekuren bij de cardioloog nodig zijn, maar de financiering op basis van verrichtingen is daar niet op ingesteld.

Schotman ging ook in op de achterblijvende financiering van Technische Universiteiten en Toegepast Onderzoek Organisaties (TO2-instituten). Waar de meeste verkiezingsprogramma’s terecht op het belang van innovatie wijzen, is de logische consequentie dat er ook extra geld wordt uitgetrokken om de kennisbasis van ons innovatievermogen te versterken. Een soortgelijke boodschap geldt voor het gebrek aan financiering van innovatieve startups. ‘Te veel goede ideeën komen niet tot wasdom omdat durfinvesteerders ontbreken, zelfs bij de huidige lage financieringskosten.’ En: ‘Ook wanneer het op wet- en regelgeving aankomt in een snel veranderende maatschappij, is stevige en onafhankelijke kennis van dit soort instituten onontbeerlijk.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond