Deel dit artikel
-

Marktplaatsoplichter verliest hoger beroep

Een oplichter die actief was op Marktplaats en in 2012 veroordeeld was tot een gevangenisstraf van twintig maanden heeft zijn hoger beroep verloren en moet alsnog slachtoffers vergoeden. Dat heeft het Hof in Den Bosch bepaald.

De man was in hoger beroep gegaan omdat zijns inziens niet kan worden bewezen dat hij zich als verkoper op Marktplaats.nl heeft gepresenteerd, aangezien de IP-adressen die gekoppeld zijn aan de advertenties niet zonder meer naar hem zijn terug te leiden. De gebruikte IP-adressen bevinden zich in de meeste gevallen op locaties ver buiten Nederland.

De man hing ook nog een heel complot op, ‘dat erin zou moeten bestaan dat een rancuneuze ex-partner van verdachtes ex-vriendin onder verschillende namen advertenties heeft geplaatst op marktplaats.nl om kopers ertoe te bewegen om op verschillende rekeningen van verdachte geld te storten’.

Het OM achtte oplichting bewezen omdat slachtoffers voor de aankoop van nooit geleverde concertkaartjes of hartslagmeters geld moesten overmaken naar rekeningen waarvan alleen de verdachte gebruik kon maken. Die heeft in slechts een enkel geval de bedragen teruggestort. In totaal maakte hij ruim 22.000 euro buitgemaakt.

Het hof stelt vast dat de verdachte zich valselijk heeft gepresenteerd als bonafide verkoper. ‘De verdachte heeft op volstrekt onverdachte wijze goederen aangeboden en hij heeft door gebruikmaking van normale eigennamen en bijpassende e-mailadressen de indruk gewekt dat hij met open vizier handelde en traceerbaar was.’

Deel dit bericht

1 Reactie

Ruud List

Prima zaak, helaas blijven er nog te veel actief rondlopen, beschermd door het voor deze tijd in mijn ogen achterhaalde bankgeheim.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond