Deel dit artikel
-

Investeerder Conway: schrappen, schrappen, schrappen

[update] De Amerikaanse topinvesteerder Ron Conway raadt startende technologiebedrijven aan fors in de kosten te schrappen. Ook als dat betekent dat ze mensen moeten ontslaan. “Focus op meer doen met minder kapitaal”, zegt hij in een e-mail aan zijn participaties.

"Overleven, daar gaat het om tot het moment dat de economische condities veranderen", aldus Conway. De Amerikaan verstuurde gisteren een e-mail aan bedrijven waar hij financieel of uit interesse aan is gelieerd.

Intern activiteiten financieren

In zijn bericht raadt de investeerder bedrijven aan fors in de kosten te schrappen. Dat is volgens de mede-eigenaar in 130 bedrijven de enige manier om de kredietcrisis te overleven. "Als je bezig bent geld op te halen, rond die financieringsronde dan zo snel mogelijk af."

De kredietcrisis in Amerika en Europa zorg er voor dat investeringsbedrijven zelf moeilijker aan geld komen en, daardoor, minder kunnen investeren in startende en groeiende ondernemingen. Conway stelt dat jonge bedrijven voor minstens 3 à 6 maanden aan kosten moeten schrappen.

De investeerder behoorde tot de vroege kapitaalschieters van Google en Paypal en heeft belangen in Pownce, Seesmic, Twitter en Digg.

‘Ook alarm bij Sequoia’

Ook de gerenommeerde investeringsmaatschappij Sequoia Capital zet zich schrap voor economisch zwaardere tijden. Dat zegt althans weblogger en investeerder Om Malik, een doorgaans goed geïnformeerd journalist.

Sequoia Capital zou volgens Maliks twee bronnen een bijeenkomst hebben belegd waarin participaties werd verteld kosten te schrappen en overlevingsscenario’s te formuleren. Het investeringsbedrijf begeleidt dat proces door voorlichting te geven over waar en hoe bedrijven het best het kostenpeil kunnen verlagen.

In de loop van vrijdag verscheen schijnbaar bewijs voor de Sequoia-bijeenkomst, met de publicatie van de daar vertoonde Powerpoint-presentatie.

Andere signalen

Internetondernemer Jason Calacanis was een van de eerste die publiek op de gong sloeg met een financiële waarschuwing. Hij voorspelde eind vorige maand dat dankzij de kredietcrisis tussen de 50 en 80 procent van de start-ups failliet gaat of ernstig moet inkrimpen wat betreft personeel in de komende achttien maanden.

Om geldproblemen te voorkomen, besloot webloguitgeverij Gawker Media vorige week om 14 procent van zijn personeel te ontslaan en tijdelijk geen bonussen meer uit te keren. Tegelijkertijd investeert eigenaar Nick Denton in versteviging van zijn best renderende titels.

eBay past een vergelijkbare overlevingsstrategie toe. Eerder deze week werd bekend dat het bedrijf circa 10 procent van zijn personeel ontslaat. Die reorganisatie treft de Nederlandse tak amper. Het e-commercebedrijf schrapt in de veilingtak, maar investeert juist 1,3 miljard dollar in rubrieksadvertenties en internetbetalingen.

Zie ook:

Bron foto: joi (CC)

Update 101008, 13:48: verwijzing naar Sequoi-presentatie toegevoegd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond