Investeerders voor Nederlands bedrijf Wunderworks

Twee investeringsfondsen hebben geld gestoken in het Nederlandse Wunderworks. Dat bedrijf maakt software maakt waarmee groepen kunnen samenwerken op eenzelfde scherm.
Hoeveel geld 'MKB & Technofondsen Flevoland' en 'Fonds Regionaal Economische Ontwikkeling Flevoland' in Wunderworks hebben gestoken, mag CEO Arpàd Gerecsey niet bekendmaken. Wel zegt hij dat in ruil voor het geld Wunderworks zal verhuizen naar Flevoland, waarschijnlijk naar Almere. "Dat was een van de voorwaarden."
Wunderworks wil het geld gebruiken om een R&D-traject af te ronden en een aantal producten te lanceren, vertelt Gerecsey. Daarna is het de bedoeling dat Wunderworks ook buiten Nederland actief wordt. "Het uitrolschema voor Europa moeten we nog bepalen."
Wunderworks heeft onder meer IBM Nederland, Rijkswaterstaat (Dynavision) en Hogeschool InHolland als klanten. Volgens Gerecsey zijn er op dit gebied nog weinig concurrenten. "Wat wij doen is splinternieuw." Vergelijkingen met 'desktop sharing' en remote access-toepassingen gaan volgens hem niet helemaal op. "Veel toepassingen zijn niet echt live of ze zijn er niet op gericht om met een grote groep mensen allemaal tegelijk op hetzelfde scherm te kunnen werken. Net als op de Wii dansen meerdere muisaanwijzers over het scherm. Alle laptops kunnen van tafel zodat je voorkomt dat iedereen in zijn eigen wereld bezig is tijdens een meeting."
Powerpoint
Het eerste WunderWorks-programma is een Powerpoint-plugin. De software werkt in combinatie met allerlei apparaten, zoals draadloze muizen, Bluetooth-apparaten, laptops, de Wii-afstandsbediening en tablets. De toepassingen zijn platformonafhankelijk. De Powerpoint-plugin maakt het onder meer mogelijk om van een zaal live feedback te vragen, die ook via grafieken op het scherm kan worden getoond.
Powerpoint-presentaties houden Volgens Gerecsey te weinig de aandacht vast van de zaal. "Dat komt omdat de persoon die presenteert te weinig beseft dat het van zijn mond en lichaamstaal moet komen en niet van het scherm. En omdat er meestal geen brede interactie mogelijk is met het publiek."
Het tweede programma, brainstormsoftware, is ook klaar, aldus Gerecsey. "De ideeën verschijnen als geeltjes op het scherm en kunnen vervolgens worden gerangschikt. Ook is er de mogelijkheid om op ze te stemmen. Je kan zo veel meer macht aan de groep geven."
De derde Wunderworks-software wordt volgens Gerecsey 'generiek programma' bedoeld om te regelen 'hoe je met veel mensen tegelijkertijd op het scherm kan werken'. "Dat programma regelt wie wat kan doen. Als de één een venster verlaat, kan de ander het overnemen. Dat soort zaken regelt dat programma."
Onderhandelingen
Nu nog draaien de Wunderworks-toepassingen alleen met geïnstalleerde software. Gerecsey voorziet wel dat de diensten ook volledig online kunnen werken. "Daar zijn we in ons lab al mee bezig."
Ook onderhandelt het bedrijf, dat nu nog in Hilversum zit, met meerdere hardware- en softwarepartijen over samenwerkingen. "Je kan bijvoorbeeld denken aan softwareproducenten die onze functionaliteit kunnen toevoegen aan hun programma's." Als 'virtueel voorbeeld' noemt hij ontwerpsoftware voor architecten die zo ook in staat zouden zijn direct samen te werken.
Van games naar business
WunderWorks, dat nu acht medewerkers heeft, werd in 2005 opgericht door Mels Nieuwenhoven. Gerecsey kwam er begin 2006 bij. Het eerste product van Wunderworks was overigens de Wunderwall, een groot scherm waarop meerdere mensen samen spellen konden spelen. Die Wunderwall staat volgens Gerecsey inmiddels op een laag pitje. "Er is nu geen speciale hardware meer nodig zoals toen."
Nu richt het bedrijf zich minder op entertainment en vooral op zakelijke en educatieve markt. Voor scholen is het ook interessant, denkt hij. "Dit biedt in de klas betere toepassingen dan die digitale whiteboards die nu door veel scholen worden gekocht omdat die 'in' zijn. Maar het is vaak niet veel anders dan met krijt op een bord schrijven. Je kan ermee niet samen met een groep ergens aan werken."
Overigens verhuurt Wunderworks via het evenementenbedrijf Van Den Kolk nog wel grote schermen en spellen 'voor entertainment'. Tijdens de Museumnacht stond bijvoorbeeld een Wunderworks-opstelling in Nemo waar mensen samen het spel Kurve, een soort Snakes, konden spelen. Ook is er nog een voetbalspel waar 16 mensen aan mee kunnen doen. Volgens Gerecsey is het niet vreemd dat Wunderworks begon in de gamehoek en nu zich meer richting de zakelijke markt begeeft. "Die spelletjes waren een makkelijke manier om te laten zien wat er technisch allemaal mogelijk was."
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reacties
Gerrit
Het blijft me toch verbazen dat een bedrijf als wunderworks het voor elkaar krijgt om een product (Team player) wat gratis ook bij microsoft kan worden gedownload (namelijk Multipoint) te verkopen voor het onderwijs. Of kan iemand mij uitleggen wat verschil is tussen Team player en Multipoint?Link Multipoint -> http://www.microsoft.com/unlimitedpotential/TransformingEducation/MultiPoint.mspx Natuurlijk hebben ze ook andere leuke producten, maar het gaming product waarbij met meerdere spelers tegelijkertijd gespeeld kan worden is beslist niet uniek. Kijk gerust is op http://www.projectorgames.nl.