Deel dit artikel
-

Jaar uitstel dreigt voor online gokwetgeving

De goedkeuring van het wetsvoorstel voor online gokken laat mogelijk een jaar op zich wachten. Dat vrezen experts op het congres Gaming in Holland, dat tot en met vandaag in Amsterdam wordt gehouden. Het is niet waarschijnlijk dat het voorstel nog voor het zomerreces door de Tweede Kamer wordt behandeld.

“Ik vertel mijn relaties dat het wel eens het vierde kwartaal van 2015 zou kunnen worden”, zei advocaat Justin Franssen van Kalff Katz & Franssen gisteren in de Koepelkerk. Niet alleen moet de Tweede Kamer er nog over oordelen, ook moet het wetsvoorstel nog door de Eerste Kamer. De onzekerheid over het wetsvoorstel zou ook nog de reden zijn dat grote spelers een afwachtende houding aannemen en niet meteen een vergunning aanvragen.

Directeur Marja Appelman van de Kansspelautoriteit, die overigens nog steeds uitgaat van de goedkeuring van het wetsvoorstel voor 1 januari 2015, rekent op vijftig tot tachtig aanvragen, maar Franssen vond dat aantal niet erg realistisch. “Het hangt er ook van af hoe bestaande spelers (partijen als Holland Casino en dergelijke – red.) zich handhaven in de markt. We zien dat kleine partijen zich op de Deense markt terugtrekken vanwege de marktdominantie van Danske Spil.”

De grootste uitdaging, daarover waren alle sprekers het gisteren eens, is om Nederlandse spelers zover te krijgen dat ze straks bij legale partijen gaan gokken (‘channelen’). De overheid gaat zelf uit van vierhonderdduizend Nederlanders die bij buitenlandse partijen zullen blijven gokken. Dat is veel op een potentieel van één miljoen online spelers.

CEO Henrik Tjärnström van Unibet meent dat een ‘channeling’ van 95 procent haalbaar moeten zijn, indien de omstandigheden gunstig zijn voor de aanbieders. Het gokbedrijf heeft eerder laten doorschemeren dat het voorgestelde belastingtarief van twintig procent moet omlaag naar tien procent. De Kansspelautoriteit zal overigens een campagne starten om spelers naar legale partijen te verwijzen.

Simon Halliday, analist van H2 Gambling Capital, rekent op opbrengsten voor de Nederlandse online gokmarkt van honderdvijftig tot driehonderd miljoen euro in het eerste jaar, afhankelijk van de belastingafdracht. “De kansen zijn er, Nederland is nu al het vijftiende gokland ter wereld, en dat dus zonder legaal online aanbod.’

Het zal nog wel even duren voordat het aanbod vergelijkbaar is met dat van andere landen. Een derde van de gokmarkt in de Scandinavische landen bestaat uit online gokken, in Engeland gaat het om een kwart. Nederland zit (met illegaal aanbod) rond het Europees gemiddelde van elf procent.

De verwachting is dat Aziatische dotcommers hun greep op de Europese online gokmarkt zullen versterken. Mobiel gokken gaat in 2018 alleen al zo’n negentien miljard euro opbrengen, bijna de helft van de online gokmarkt. Arjan van ’t Veer, directeur corporate affairs van de Staatsloterij, waarschuwde de zaal: ‘Terwijl jullie in je nette pakken naar ons zitten te luisteren, zagen anderen aan je stoelpoten.’

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond