Deel dit artikel
-

Jim Stolze met nieuw AI-bedrijf: Keuringsdienst van Data

Techkenner en ondernemer Jim Stolze richt zich met een nieuw bedrijf op het kruispunt machine learning, data en ethiek. Hij verkoopt AI-bouwer aigency.

Keuringsdienst van Data komt voort uit de ervaringen die Stolze opdeed met aigency. “De tijd van experimenteren met AI is voorbij. Je ziet de laatste twee jaar een professionaliseringsslag. Bedrijven en organisaties zien de businesscase. AI voegt waarde toe.”

Stolze boort met Keuringsdienst van Data wederom een nieuwe markt aan. “We noemen het forensische AI. Wij zijn de witte jas die organisaties binnenlaten om hun data te checken op ‘bias’ en hun algoritmen te stresstesten op aspecten als uitlegbaarheid, reproduceerbaarheid en eerlijkheid.”

Het bedrijf is reeds een jaar in bedrijf, maar maakt zich nu pas bekend. Er werkt elf man, waaronder dataengineers, twee ethici, een filosoof en een jurist. Een van de klanten is toezichthouder AFM. “Daar geven we trainingen om de organisatie bewust te maken van data en ethiek. Dat is waar de vragen van de nabije toekomst over gaan.”

Om zich volledig te kunnen richten op Keuringsdienst van Data, verkopen Stolze en zijn compagnons hun bedrijf aigency. Michiel Berger gaat zich richten op sportinnovatie, Eiso Vaandrager op batterijtechnologie.

Hun bedrijf, enkel de AI-activiteiten, komt in handen van Info Support. Dat is een IT-bedrijf met circa vijfhonderd medewerkers dat zich meer wil toeleggen op AI-ontwikkelingen en het bouwen van -software.

Foto: Arenda Oomen (c)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond