Deel dit artikel
-

‘Kabel angstig voor HbbTV’

Grote kabelaars UPC en Ziggo zijn nog altijd wat huiverig voor het het doorgeven van het signaal voor HbbTV, de nieuwe Paneuropese standaard voor interactieve televisie. Dat bleek gisteren tijdens een presentatie over HbbTV op het Mediapark Jaarcongres in Hilversum.

De twee grootste kabelbedrijven Ziggo en UPC stuurden het signaal voor Hybride Broadcast Broadband TV (HbbTV) tot  nu niet mee naar hun abonnees, ook al was het al experimenteel beschikbaar. Kleinere kabelaars hebben er minder moeite mee. “Kennelijk is het toch de angst dat je met HbbTV extra content kunt aanbieden,” vermoedt Martijn van Horssen, New Business Manager bij 24i.

Van Horssen verwacht overigens wel dat de kabelaars uiteindelijk gewoon zullen meedoen. Zo blijkt UPC het signaal al wel te testen, maar daar is geen ruchtbaarheid aan gegeven. Ontvangst via de normale decoders is nog altijd niet mogelijk, wel via een CI+ module.

HbbTV wordt op het televisiescherm weergegeven als een frame rond het televisiebeeld. In dat frame kunnen allerlei gegevens over het programma worden opgenomen, zoals statistieken bij sportprogramma’s. Via HbbTV kan de gebruiker ook toegang krijgen tot sociale media als Twitter en Facebook en een gepersonaliseerde EPG bekijken. Daarnaast kunnen volledige programma’s worden opgeroepen, via internet. Op die manier ontstaat er weer extra concurrentie voor het programma-aanbod van de kabel.

Vrijwel alle dit jaar geleverde toestellen van grote fabrikanten zijn overigens al klaar voor HbbTV. Zij moeten dan wel op internet kunnen worden aangesloten. In Duitsland en Frankrijk wordt HbbTV al volop gebruikt.

Eind vorig jaar werd in Nederland het HbbTV Forum opgericht, waarin televisiefabrikanten en zenders samenwerken. Binnen enkele weken publiceren het Forum specificaties die moeten zorgen dat iedereen zich aan de standaard houdt.

Naast HbbTV komt er trouwens een universeel platform voor Smart TV. Verschillende fabrikanten, waaronder LG en Philips, hebben hiertoe de handen ineengeslagen. De Smart TV Alliance, zoals de samenwerking zal heten, moet leiden tot uniforme software, waardoor ontwikkelaars voor mobiele applicaties niet langer op verschillende systemen zijn aangewezen. Op dit moment zijn LG en Philips (lees: TP Vision) de eerste merken die zich aan dit initiatief verbonden hebben.

 

Deel dit bericht

3 Reacties

Albert Treur

HBB is een overschat fenomeen dat ingehaald wordt door de veel persoonlijker toe te passen second screen functionaliteit die ook synchroon aan het tv signaal geleverd kan worden.

Jeroen

Kabelaars gaan dit nooit doorgeven omdat HbbTV rechtstreeks concurreert met de eigen TV platformen. Als ze al testen, dan doen ze dat alleen om te kijken wat de gevaren zijn…

Don van Riet

Kabelaars hebben het niet zo met standaarden, dat vermindert customer lock-in en versterkt de concurrentie. Het is al heel wat dat CI+ uiteindelijk ook door UPC wordt ondersteund, want die hadden liever het eigen kastje gehandhaafd. Verder zal men zoveel mogelijk als aanbieder willen bepalen wat er aan content qua aanbod naar de eindgebruiker gaat, transparantie als in Internet gebruikelijk is wordt door hen niet gewenst.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond