Deel dit artikel
-

Kabelaars moeten schrijvers betalen

Een aantal grote kabelbedrijven maakt al bijna twee jaar lang inbreuk op de auteursrechten van (scenario)schrijvers, door zonder hun toestemming televisieprogramma’s en films aan hun abonnees aan te bieden. Dat heeft de rechtbank vandaag gevonnist.

In oktober 2012 zijn UPC, ZIGGO en Delta gestopt met het betalen van de vergoedingen aan LIRA, de rechtenorganisatie van de schrijvers. De kabelmaatschappijen meenden dat de schrijvers geen recht meer hadden op de vergoedingen, omdat zij de benodigde toestemming al via omroepen en filmproducenten geregeld zouden hebben. De rechtbank is echter van oordeel dat de rechten bij LIRA berusten, die op basis daarvan de vergoedingen namens haar auteurs kan claimen.

Vrijwel alle Nederlandse scenarioschrijvers zijn bij LIRA aangesloten. De kabelvergoeding is een belangrijk onderdeel van het inkomen van deze schrijvers. In een recent onderzoek, uitgevoerd door het Netwerk Scenarioschrijvers (de beroepsorganisatie van scenarioschrijvers) onder schrijvers van jeugddrama kwam naar voren dat de helft van deze auteurs zonder deze vergoeding niet kan bestaan.

Ook voor het aanbieden van uitzending gemist diensten via kabelabonnementen moeten de kabelbedrijven toestemming vragen aan LIRA, aldus de Amsterdamse rechtbank.

LIRA is inmiddels, samen met de organisaties van regisseurs en acteurs, in gesprek met kabelbedrijven en omroepen, om tot goede afspraken te komen.

Het vonnis (pdf) heeft onmiddellijke werking en de kabelbedrijven moeten alle juridische kosten van LIRA vergoeden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond